Vier rioolgemalen vernieuwd voor Hoogheemraadschap van Delfland

Disciplines
Industriële automatisering

Een rioolgemaal moet altijd in functie blijven. Dat is een uitdaging, zeker als er ingrijpende onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Het team van Hoppenbrouwers ontwikkelde een tijdelijk besturingssysteem, een nieuwe tekenstandaard en bouwde snel en effectief vier rioolgemalen om voor Hoogheemraadschap van Delfland.

Het Hoogheemraadschap van Delfland startte in april 2020 een aanbestedingsprocedure. Het waterschap zocht ondersteuning bij het vernieuwen van de besturingsinstallaties van vier rioolgemalen. In Maasland, De Lier en twee in Maassluis. De elektrotechnische installaties van de gemalen waren verouderd en aan vervanging toe. Alle werktuigbouwkundige installaties, zoals de putten en pompen, bleven intact.

Nieuwe standaard

Het project werd Hoppenbrouwers gegund. De eerste stap was de ontwikkeling van een nieuwe tekenstandaard: een technisch ontwerp waar straks alle (nieuwe) rioolgemalen aan moeten voldoen. Twintig jaar geleden – de gemiddelde afschrijvingsperiode van een rioolgemaal – zijn de bestaande rioolgemalen ook gemaakt volgens een standaard. Destijds gemaakt door Piet van Mullem, de huisengineer van het Hoogheemraadschap. Jan de Korte, technisch adviseur binnen het integrale projectteam van Hoogheemraadschap van Delfland: “In de loop der jaren zijn de tekeningen niet altijd geüpdatet na onderhoudsmaatregelen of wijzigingen aan de installaties. Dit was voor ons een goed moment om alles weer even helemaal op te frissen.”

Sterke basis voor de toekomst

Piet ging dit jaar met pensioen. “Voor zijn vertrek hebben wij samen met hem aan de nieuwe ontwerpen gewerkt”, vertelt Kars Roberts, werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers. “Ze vormden een sterke basis voor dit project. Én een goede, up-to-date standaardtekening komt ook goed van pas als het waterschap de komende jaren méér rioolgemalen gaat aanpakken. Ook als er andere onderaannemers worden aangehaakt, hebben zij hiermee iets om op terug te vallen.” De nieuw ontwikkelde standaard is direct toegepast in de engineering en (om)bouw van de elektrotechnische installatie van de vier rioolgemalen in Zuid-Holland.

Gemaal pompt door

Bijzonder aan dit project is dat er een tijdelijke besturingsinstallatie is ontworpen voor de rioolgemalen. “Je kunt een rioolgemaal niet zomaar even een paar weken uitzetten tijdens een verbouwing”, aldus Jan. “Er is dus gewerkt aan een gemaal dat blijft draaien. Dankzij een speciaal ontworpen tijdelijke besturingsinstallatie kon de oude elektrische installatie uitgezet en vervangen worden, terwijl de gemalen bleven pompen en al het afvalwater netjes op de juiste manier verwerkt werd.”

“Samen gewerkt aan een sterke basis voor de toekomst”

Kars is trots op deze werkwijze. “Voor het waterschap was het alternatief het plaatsen van een tijdelijke pompinstallatie. Dat kost duizenden euro’s per week. Én heel veel moeite, want zo’n installatie moet worden aangesloten op het leidingwerk van het gemaal. Dan moet je dus graven, de omgeving verstoren.” Nu heeft de buitenwacht weinig van de verbouwingen gemerkt, vult projectmanager Rob Kleverlaan aan. “Je krijgt dan bovendien te maken met vergunningsprocedures. In plaats van een hele nieuwe installatie, is er nu tijdelijk een nieuw besturingssysteem geplaatst. Een klein kastje met elektra, waarvan de draadjes tijdelijk gekoppeld werden aan de installatie. Samen met ABB, onze vaste partner op het gebied van (proces)automatisering, zijn de nieuwe besturingssystemen snel en effectief in bedrijf gesteld.”

Geen werk bij regenval

Een gedegen plan van aanpak leidde uiteindelijk tot een soepel proces. Ondanks de nodige ad hoc-veranderingen. “Door regenval moesten we twee keer een geplande verbouwing uitstellen”, vertelt Jan. “Want als er veel regen valt, moet een gemaal minstens 24 uur de tijd krijgen om al het water op een goede manier weg te werken. Dan mag je een gemaal nooit buiten bedrijf stellen. Aanpassingen moeten altijd met droog weer gedaan worden. Daar heeft het team van Hoppenbrouwers zich heel flexibel in opgesteld. Ze hebben vakwerk geleverd, alles binnen de afspraken. Wij zijn alleen maar positief. En met de tekeningen kunnen we nog jaren vooruit!”

Veelzijdig project, om van te leren

Software-engineering, hardware engineering, panelenbouw en inbedrijfstelling; in dit project liet Hoppenbrouwers expertise zien op verschillende vlakken. Fijn voor de opdrachtgever én voor collega’s. Zo wordt het tijdelijke besturingssysteem dat Hoppenbrouwers voor Hoogheemraadschap van Delfland ontwikkelde nu ingezet als leermateriaal voor studenten binnen het bedrijf. Kars: “We hadden niet direct een vergelijkbaar project in het vizier om het systeem opnieuw te gebruiken. Nu leren studenten ervan, dat is ook heel waardevol.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Recente projecten

In Studentensportcentrum Eindhoven is het nu nog lekkerder sporten

Opdrachtgever
Technische Universiteit Eindhoven
Oplossingen
Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde

Project Achttien81 succesvol opgeleverd

Opdrachtgever
Hazenberg – Nico de Bont
Oplossingen
Werktuigbouwkunde

Ontvang onze nieuwsbrief