Wanneer een groot zonnepark in Veghel te maken krijgt met diefstal en vernieling, ontstaat de wens om het park volledig te beveiligen. Werkvoorbereider Jarno de Vroom, Hoppenbrouwers Techniek Best, verdiept zich al een jaar in het verder optimaliseren van de beveiliging van zonneparken wanneer deze klantvraag bij hem terechtkomt. Een perfecte timing en een mooie kans om het nieuwe beveiligingsconcept uit te rollen.
Minder kosten voor een beter resultaat
Waar bij soortgelijke projecten vaak gebruik wordt gemaakt van hekwerkdetectie om de rand van een terrein te beveiligen, was de klantwens voor dit project een stuk specifieker. Een één hectare groot terrein voorzien van volledige detectie. De nieuwe beveiligingstechnieken waar Jarno al enige tijd onderzoek naar deed, sloten naadloos aan bij deze klantwens.
“We hebben op dit terrein één mast geïnstalleerd met daarop een terminal radar en PTZ-camera. Een PTZ-camera is een camera die meebeweegt en op die manier een groot deel van de omgeving in één keer in beeld kan brengen”, legt Jarno uit. “Deze installatie neemt ons veel werk uit handen, omdat we minder hoeven te graven. Op bestaande parken is dat ook bijna niet te doen, omdat er overal kabels in de grond liggen. Met deze installatie maakten we de beveiliging compacter en bereiken we met minder componenten hetzelfde resultaat. Daarmee is alles in de basis goedkoper. Er worden minder componenten gebruikt, en dat scheelt aan werkuren én onderhoud.”
Een geprogrammeerde installatie
De terminal radar die aan de mast bevestigd zit, geleverd door Perisec, maakt foto’s van het hele gebied. Door dit vooraf te programmeren, worden bepaalde aspecten uitgesloten van detectie. “Dit uitsluiten doen we op warmte. Een mens geeft veel warmte af, waardoor we andere dingen zoals bijvoorbeeld konijnen ook kunnen uitsluiten. Niet alles kan worden uitgesloten. Maar bij een melding kan door de meldkamer geverifieerd worden, wat er op het terrein te zien is. Dit scheelt een hoop kosten voor de klant, omdat de bewaking niet op ieder alarm actie hoeft te ondernemen. Van tevoren zetten we dit al in test om er zeker van te zijn, dat alles goed binnenkomt bij de meldkamer. Ter plekke doen we dan de finetuning”, vertelt Jarno.