Energie besparen

De afgelopen jaren zijn roerig geweest op het gebied van gas- en energieverbruik. Hoe te besparen op energie is dan ook een hot topic. In dit artikel lees je meer over energie besparen in huis.

Basisprincipes van energie besparen

De basisprincipes van energie besparen zijn in één zin samen te vatten: ‘Ga bewust met energie om’. En bewust betekent in veel gevallen ‘minder’. Zo is een populaire maatregel van energie besparen in huis: korter douchen. Daarnaast staat ‘bewust’ in dit geval ook vaak voor efficiënt. Bespaar energie door stekkers niet onnodig in het stopcontact te laten zitten. Elk uur wordt er rond de 2 watt energie verbruikt. Dus als iedereen in het huishouden de oplader in het stopcontact houdt, telt het aardig wat op. Dit noemen we ook wel ‘sluipverbruik’.

Hoe kun je energie besparen?

Energie besparing kan op verschillende manieren. We noemden net al ‘korter douchen’ en het sluipverbuik van opladers die onnodig in het stopcontact blijven zitten. En wat te denken van:

  • Je huis goed isoleren: Energie besparing begint met een goed geïsoleerd huis. Je kunt een warmtepomp (laten) installeren en zonnepanelen laten leggen wat je wil, als je huis niet winddicht is, hebben deze en alle andere energiebesparende maatregelen niet zoveel zin. Heb je geen idee waar te beginnen? Doe dan een de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal en je weet binnen een kwartier waar jij en je woning staan qua isolatie.
  • Al je gloeilampen en halogeenverlichting met ledlampen vervangen: Bespaar energie door al je verlichting met ledverlichting te vervangen. Even voor je beeldvorming: een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp en 90% minder dan een gloeilamp. Over energie besparing gesproken!
  • Radiatorfolie en tochtstrips plaatsen: Als je de verwarming aanzet, is het de bedoeling dat de ruimte die je wilt verwarmen ook snel aangenaam voelt. Radiatorfolie en tochtstrips helpen bij het efficiënt verwarmen van je huis.
  • Een slimme thermostaat installeren die precies weet wanneer je energie verbruikt: Besparen op energie begint met weten wannéér je energie verbruikt. Een slimme thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik wat je terug kunt zien in verbruikersmanagersapp.

Een slimme thermostaat installeren om energie te besparen

Dagelijkse gewoonten aanpassen om energie te besparen

Van wasmachine tot afwasmachine: op dagelijkse basis maken we gebruik van een heel aantal apparaten. Een eenvoudige manier om te besparen op energie is gebruikmaken van de eco-stand. En weet je wat ook helpt:

  • Je was natuurlijk drogen: Je was droogt dan misschien wel sneller in de droger, maar het kost veel energie (en dus geld) én het is niet goed voor je kleding. Even een simpel rekensommetje: een droger met energielabel B heeft een gemiddeld stroomverbruik van 561 kWh, wat neerkomt op € 224,40 aan kosten op jaarbasis.
  • Je woning goed ventileren: Een goed geventileerde, en dus droge ruimte warmt sneller op dan een vochtige ruimte. Bespaar energie door goed te ventileren voor, tijdens en na het koken, bij het (natuurlijk) drogen van de was, voor en na het slapen en als je bezoek over de vloer krijgt.
  • Je thermostaat een graad lager zetten: Eén graad horen we je denken. Heeft dat zin? Jazeker, één graad lager betekent een daling van 7 tot 8 procent op je energierekening. Trui aan, dekentje over je heen en je merkt niets van die ene graad minder.

Energie besparen tips zijn er genoeg. Zodra je je bewust bent van je eigen ‘energiegewoonten’, kun je veranderingen gaan doorvoeren. En onthoud: kleine veranderingen, maken al een groot verschil.

Hoezo juist nu je huis energiezuinig maken?

Goede vraag. Je huis nu energiezuinig maken en dus besparen op energie levert op. En wel op verschillende gebieden. Energie besparing lukt dankzij duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Op die manier verlaag je de energiekosten, vermeerder je de waarde van je woning én steun je het milieu.

Energielabel verbeteren met een hybride warmtepomp

Waarmee kan ik op korte termijn energie besparen?

Bespaar energie door te kiezen voor duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, airco, zonneboiler en/of een (hybride) warmtepomp. Je eigen energie opwekken, is voordeliger dan gebruikmaken van netstroom. Op verschillende duurzame oplossingen krijg je nog steeds subsidie. Kijk hier of jouw duurzame wens ook voor een deel wordt bekostigd.

Wat zijn juist nu de financiële voordelen van milieuvriendelijk wonen?

Er kleven veel voordelen aan milieuvriendelijk wonen. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Energie besparing is voor veel mensen de belangrijkste reden om milieuvriendelijk te gaan wonen. Oftewel: kiezen voor duurzame oplossingen.
  • Subsidies en fiscale voordelen: Het kabinet stimuleert het verduurzamen van particuliere woningen met subsidies en fiscale voordelen. Zo zijn er subsidies voor het plaatsen van een warmtepomp, het isoleren van je huis en het laten leggen van zonnepanelen. Kijk voor het complete subsidiepakket op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
  • Financieel aantrekkelijker: Steeds meer banken geven duurzaamheidskorting wanneer je een energiezuinige woning hebt.
  • Beter in de woningmarkt: Duurzame maatregelen hebben een positief effect op de waarde van je woning. Veel mensen vinden het fijn om milieuvriendelijk te wonen, dus is een duurzame woning aantrekkelijk voor woningzoekenden.

Besparen op energie kan iedereen. Ook jij. Begin klein en trek een lekkere dikke trui aan als je de thermostaat een graad lager zet. En als je eraan toe bent, zet je een grote(re) stap. Laat je woning van onder tot boven isoleren. Kies voor een warmtepomp. Of laat zonnepanelen leggen. Jouw energie besparing neemt dan een echte vlucht!

Meer informatie over dit onderwerp