Op een bouwlocatie – een bedrijvige werkplek waar mensen en machines samenkomen – voert veilig werken de boventoon. De veiligheid van onze medewerkers is essentieel, want zij zijn de kern van Hoppenbrouwers.
Veiligheid
Veiligheid staat bij Hoppenbrouwers voorop. Daarom investeren we veel in bewustwording en opleiding rondom de veiligheid van onze medewerkers. Want over veiligheid raak je nooit uitgeleerd.
Veilig werken voor onze medewerkers
Veiligheidsmaatregelen op de werkvloer
Onze monteurs werken op allerlei plekken en komen daardoor in verschillende situaties terecht waar veiligheidsrisico’s aan kunnen hangen. Van het werken op hoogte tot in contact komen met gevaarlijke stoffen. Voor elke situatie zijn er andere regels om de veiligheid te borgen. Wij zetten daarom 10 veiligheidsmaatregelen op een rijtje die voor al onze collega’s van belang zijn, ongeacht hun technische achtergrond of plek in het werkveld.
Onze belangrijkste veiligheidsmaatregelen
Interne cursussen
Om de veiligheid van onze collega’s, maar ook van anderen op projecten te waarborgen, vinden we het belangrijk dat iedereen kennis heeft over veiligheid. Wij bieden onze collega’s intern verschillende trainingen en cursussen aan waarmee zij hun kennis op gebied van veiligheid kunnen vergroten. Daarnaast bieden we ook een aantal gerichte cursussen aan. Voor bijvoorbeeld onze operationele collega’s is een VCA-cerfiticaat verplicht. Ook worden bij Hoppenbrouwers onze medewerkers aangewezen volgens de NEN 3140.
Alle nieuwe medewerkers maken een digitale toets om ervoor te zorgen dat hij of zij de veiligheidsrisico’s op de werkvloer en bouwplaats kennen. Deze toets is dus niet alleen voor operationele medewerkers bestemd, maar voor iedereen van administratief medewerker, personeelsfunctionaris tot werkvoorbereider. Deze toets zorgt ervoor dat de medewerker op de hoogte is van de veiligheidsrisico’s, veiligheidseisen, veiligheidsregels en bedrijfsvoorschriften binnen het bedrijf. Hoppenbrouwers bepaalt welke bevoegdheden een medewerker krijgt en dit is te herkennen aan het toegewezen label. Doormiddel van een digitale toolbox wordt dit ieder jaar herhaald.
Actuele veiligheid
We controleren constant wat er op de werkvloer speelt. Via onze eigen HopSafe-app hebben medewerkers en inleners direct de mogelijkheid om gevaarlijke situaties te signaleren. Voor omvangrijke projecten, waar dagelijks nog meer activiteiten plaatsvinden, stellen we een gedetailleerd Veiligheid, Gezondheid en Milieuplan (VGM-plan) op. Hierbij brengen we systematisch de projectgebonden risico’s in kaart en bespreken deze grondig met onze medewerkers.
Leren van elkaar
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om dat hoekje voor onze medewerkers nóg kleiner te maken, zorgen we onder andere voor werkinspecties. Een leidinggevende met VCA-diploma let op zaken als orde, veiligheid en hygiëne. Hij gaat in gesprek met medewerkers om achter zaken te komen waar ze tegenaan lopen.