In gesprek met André Veenings

Oud-eigenaar Van Galen Elektrotechniek, Haarlem

Van Galen Elektrotechniek B.V. in Haarlem is sinds 1 maart 2024 onderdeel van Hoppenbrouwers Techniek. André Veenings vertelt over zijn keuze voor Hoppenbrouwers en het integratieproces. “We kozen voor de pats-boem-methode en dat heeft goed uitgepakt”, zegt hij.

Hoe kijk je terug op je besluit om je bedrijf over te dragen aan Hoppenbrouwers Techniek?

“Dat was 150% een juiste beslissing, genomen op het juiste moment.”

Waarom koos je voor de overdracht van je bedrijf?

“Om de continuïteit van de onderneming en de arbeidsplaatsen te waarborgen. Ik was sinds 2011 directeur-eigenaar. Mijn doel was om te groeien naar een bedrijf met zo’n vijftien a twintig medewerkers, maar de conjunctuur besloot anders, waardoor het moeilijk was om mensen aan het bedrijf te binden.”

Hoe kwam je bij Hoppenbrouwers Techniek uit?

“Dat verliep heel natuurlijk. Op een bepaald moment kregen we een aanvraag voor een zeer groot werk. Ik voorzag dat we die opdracht niet konden waarmaken met alleen onze eigen capaciteit. Zodoende zocht ik samenwerking met een andere partij en kwam in contact met Arnold Aarts, de meest ervaren projectleider van Hoppenbrouwers in Haarlem. Zo ging het balletje rollen, waarna – los van het gezamenlijke offreren – een afspraak volgde met Bas Ceelen, Directeur Overnames & Integratie. Na diverse voorgesprekken met hem, waren we er vrij snel uit.”

Hoe kijk je terug op het integratieproces?

“We kozen voor de pats-boem-methode en dat heeft goed uitgepakt. Dat betekende dat ik mijn medewerkers pas een maand voor de overdracht informeerde. Met het team, inclusief ikzelf, gingen we over naar Hoppenbrouwers. Ongeveer twee weken voor de overgang, maakten we kennis met de binnendienst. Ook werden de arbeidscontracten voor de monteurs via HR toen al opgesteld en getekend zodat het mogelijk was om voor de eerste werkdag al kleding en gereedschap uit te geven. Op de eerste werkdag was er een gezamenlijk ontbijt met het team Hoppenbrouwers Haarlem. Een goede keuze om dat zo te doen! Daardoor leer je snel op een informele manier veel mensen kennen op de vestiging. In een kort tijdsbestek regelden we dus alles, met een beperkte nalooptijd. Dat heeft zondermeer geholpen bij een succesvolle integratie. In dat proces kreeg ik veel hulp van Arnold Aarts.”

In de vestiging voegt het goed en voelt het goed.

André Veeningsvan directeur-eigenaar naar projectleider bij Hoppenbrouwers Techniek

Wat hielp jou in dit integratieproces?

“Mijn motivatie om deze stap te zetten (de continuïteit van het bedrijf) én mijn eerdere ervaring bij een grotere onderneming.”

Hoe ervaren ‘jouw medewerkers’ deze stap?

“We vormen één team, dus we spreken elkaar vaak; tegenwoordig ben ik hun coach. Ik merk dat ze enthousiast zijn over het type werk dat via Hoppenbrouwers mogelijk is; de wat grotere werken binnen de elektrotechniek. Natuurlijk moeten ze wennen aan de structuur van een groter bedrijf. Tegelijkertijd ervaren ze daar de voordelen van. Zo is er binnen mijn team interesse in het inzetten van zorgverlof of de 80/90/100 regeling, waardoor vier dagen per week werken voor hen mogelijk is geworden. In de vestiging voegt het goed en voelt het goed. Er werken hier leuke mensen met eenzelfde soort humor.”

Wat is je conclusie?

“Mijn conclusie is dat werken voor een groot bedrijf helemaal niet verkeerd is. Een conclusie die ik graag deel met mensen die interesse hebben om bij Hoppenbrouwers Haarlem te komen werken. Weet je, als kleine ondernemer moet je van alle markten thuis zijn; inhoudelijk maar ook van alle processen eromheen zoals ICT, financiën en HR. Veel kleine ondernemers worstelen vooral met die processen eromheen, waarbij je de vaste kosten alleen maar ziet oplopen. Nu heb ik die zorg niet meer. Voor het eerst in jaren heb ik deze zomer drie weken aaneengesloten vakantie kunnen opnemen, omdat ik zaken kon overdragen. Op deze manier kan ik vooruit. Daarbij is mijn functie overigens niet wezenlijk anders dan eerst. Als projectleider draag ik nog steeds eindverantwoordelijkheid.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief