We brachten in kaart dat onze scope 3-emissies veel groter zijn dan onze eigen CO2-voetafdruk. Alleen al de scope 3-emissies voor ‘inkoop’ zijn ruim twaalf keer groter. Dit komt door de CO2-uitstoot bij de productie en levering van installaties zoals cv-ketels en warmtepompen. De grootste scope 3-emissie ontstaat door het energieverbruik van eindgebruikers van de installaties die wij plaatsen, zoals cv-ketels, warmtepompen en LED-verlichting.
Hoppenbrouwers verhoogt inzet op circulariteit en CO2-reductie uit afval
Wij maakten eerder dit jaar we onze CO2-voetafdruk over 2023 bekend: 4.714 ton CO2, als gevolg van het energieverbruik van onze panden, ons wagenpark, zakelijke reizen met privéauto’s en openbaar vervoer. Nu hebben we ook onze scope 3-emissies in kaart gebracht. Hierdoor kunnen we nieuwe stappen zetten op het gebied van duurzaamheid.
Wat zijn scope 3-emissies?
Scope 3-emissies zijn indirecte CO2-uitstoot in de waardeketen van een bedrijf, zoals bij inkoop, afvalverwerking, transport en het gebruik van producten. Ze vormen vaak de grootste bron van uitstoot omdat ze buiten de directe controle van het bedrijf vallen.
Ontdekt de voordelen van inzicht in scope 3-emissiesInkoop
De CO2-uitstoot van onze ingekochte materialen is groot. Daarom werken we via de DGC-inkoopgroep hard aan meer circulaire inkoop door intensieve gesprekken met leveranciers en groothandels. We vergroten het draagvlak voor circulaire producten bij opdrachtgevers door onze milieurapportages te delen en samen te leren van de inzichten die we opdoen. Onze ambitieuze doelen voor 2030 zijn afhankelijk van samenwerking met externe partijen zoals leveranciers en opdrachtgevers. Bij onze grootste leverancier, de Technische Unie, hebben we een duidelijk doel voor 2028: 12,5% van onze inkoop moet circulair zijn. Dit betekent dat we streven naar 12,5% duurzame materialen, zoals hergebruikte of gerecyclede producten.
Afval
Naast onze focus op circulaire inkoop verminderen we ook de CO2-uitstoot door efficiëntere afvalverwerking. Samen met afvalverwerker Renewi analyseren we grondig onze afvalstromen. Door afval beter te scheiden, hergebruiken en recyclen, en minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, verlagen we de CO2-uitstoot. We nemen deel aan het Brancheplan Verpakkingen om nieuwe mogelijkheden voor afvalreductie te vinden. Ons doel is om tussen 2024 en 2028 de CO2-uitstoot met 5% te verminderen ten opzichte van 2023, gemeten in ton CO2-uitstoot per miljoen euro omzet.
Met deze maatregelen verkleinen we niet alleen onze eigen CO2-voetafdruk, maar verminderen we ook de totale emissies in de keten. Samen met onze partners en leveranciers zetten we nieuwe stappen richting een duurzame toekomst.
Vragen
De uitgebreide rapportage van de scope 3-emissies ‘inkoop’ en ‘afval’ is beschikbaar op onze website. Heb je vragen over onze CO2voetafdruk of suggesties voor CO2reductie? Laat het ons dan weten! Je kunt je ideeën of suggesties sturen naar Wouter Hendrickx, onze programmamanager Duurzaam Ondernemen.