Momenteel verricht de Efteling al metingen om het verbruik van stroom, gas, water en perslucht te monitoren en op basis daarvan efficiënter en duurzamer de attracties aan te sturen en te gebruiken. Na het meten moet deze data naar de juiste applicaties en personen gebracht worden. In de praktijk is dit nog een uitdaging. Want hoe zet je de juiste structuur op, maak je deze toekomstbestendig en ook veilig? Met deze vragen kwam de Efteling bij Hoppenbrouwers terecht.
Hoppenbrouwers ondersteunt Efteling bij het realiseren van energiebesparing
Vanwege de toenemende energiekosten, in combinatie met inspanningen om het gasverbruik te verminderen en de problemen van de capaciteit van het energienet, staat energiebesparing hoog op de agenda bij veel bedrijven. Dit geldt ook voor onze partner, de Efteling. Het verminderen van verbruik begint altijd met een goed inzicht in het actuele energieverbruik: welke energiebronnen worden wanneer en in welke hoeveelheden gebruikt. Dit is een belangrijk onderwerp voor de Efteling.
Het delen van data
In nauwe samenwerking met de Efteling heeft het Smart Industry-team van Hoppenbrouwers een digitale architectuur opgezet. Deze architectuur is zo ontworpen dat alle assets (denk hierbij o.a. aan attracties, winkels en de restaurants in de Efteling) in de nabije toekomst er moeiteloos aan kunnen worden toegevoegd. Dit maakt het mogelijk om het exacte energieverbruik per assets weer te geven en te analyseren.
Janneau Princée, projectcoördinator Smart Industry van Hoppenbrouwers Techniek, was nauw betrokken bij dit project. “Het unieke aan dit project is het samensmelten van OT, IT en Data. Om de data van de assets naar de Cloud te krijgen is er een “unified namespace” (UNS) ingericht voor de Efteling. Deze UNS is opgebouwd als een 2D digital-twin (een soort van digitale kopie) van de Efteling, waar in de toekomst alle assets en metingen een plek kunnen krijgen. De opzet van de architectuur van de UNS is het belangrijkste aspect. Met het maken van de juiste keuzes van deze architectuur kan men de toepassing toekomstbestendig maken zodat uitbreidingen zonder aanpassingen kunnen worden doorgevoerd”, aldus Princée. Als eerste asset is de indoor attractie Droomvlucht door het projectteam aan deze architectuur toegevoegd.
“Inzicht biedt een enorm potentieel aan energiebesparing”
Hoppenbrouwers heeft na deze 1ste stap medewerkers van de Efteling getraind, hoe ze zelf extra assets konden toevoegen aan de gebouwde infrastructuur. En met succes, aldus Jonas Rietbergen, manager Data & Insights van de Efteling. “Met deze oplossing wordt het voor de Efteling mogelijk om op alle niveaus slimme keuzes te maken ten aanzien van ons energieverbruik. Het mooie aan dit middel is de schaalbaarheid en veiligheid ervan. Met behulp van deze data werd bijvoorbeeld voor ons pannenkoekenrestaurant Polles Keuken inzichtelijk hoe zij energie konden besparen. En dat hebben ze gedaan! Als we dat doorrekenen voor de gehele Efteling is de potentie enorm.”
Hoppenbrouwers bereikt hoogste trede op de CO2-prestatieladder
Technodak sluit aan bij Erdo BV en Primutec Solutions Group