De digitale revolutie in voedselverwerking
Nederland doet het goed qua voedselbedrijven. We zijn een van de koplopers op het gebied van voedselverwerkers. Wil Nederland die voorsprong behouden, dan moet er geïnnoveerd worden. Zeker om antwoord te kunnen bieden op diverse maatschappelijke vraagstukken. Denk maar aan de klimaatverandering, het verlagen van de CO2-uitstoot, de krapte op de arbeidsmarkt, stikstofcrisis, groeiende wereldbevolking en voedselschaarste. Deze uitdagingen zijn te groot om individueel aan te pakken, dat kan enkel door samen te werken. Niet alleen op politiek vlak, maar ook op met andere bedrijven in de keten.
Digitalisering
Data kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van een bedrijf. “Grote, kapitaalkrachtige bedrijven zetten daarom nu al in op digitalisering. Voor kleinere bedrijven is digitalisering niet altijd een optie. Bijvoorbeeld omdat er geen personeel beschikbaar is dat deze taak op zich kan nemen. Of de noodzaak wordt nog niet gevoeld, bijvoorbeeld in het geval van massaproductie van producten die lang houdbaar zijn. Voor producten met een kortere houdbaarheid is datagedreven produceren een uitkomst. Hierdoor produceer je enkel wat je nodig hebt, en blijf je niet met grote voorraden zitten. Zo wordt derving zoveel mogelijk tegengegaan. Wanneer voor een flexibel productieproces wordt gekozen, waarbij één machine voor verschillende producten inzetbaar is, kun je dit proces verder optimaliseren.”