Vorige zomer werd Hoppenbrouwers opgeschrikt door een cyberaanval als onderdeel van een wereldwijde aanval via het Amerikaanse softwareprogramma Kaseya. Henny geeft aan: ‘We schrokken enorm toen de aanval ons overkwam op een willekeurige vrijdagmiddag, maar het gaf ons ook veel inzichten. Door de aanpak van de daders (de Russische organisatie REvil) op wereldwijde schaal hadden we deze aanval niet kunnen voorkomen. Echter, door onze uitstekende informatiebeveiliging en de grote inzet van bijna 200 medewerkers met en zonder ICT-kennis, kregen we de gevolgen ervan wel in dat weekend onder controle. Hierdoor heeft ’t ons nog geen ton gekost, terwijl de schade van een dergelijke aanval meestal ongeveer 2% van de een jaaromzet bedraagt en een periode van drie weken in beslag neemt.’
Hoppenbrouwers deelt unieke strijd met cyberaanval in boek ‘HACK’
De kans dat bedrijven te maken krijgen met een brand is 1 op de 8.000, de kans op een inbraak is 1 op de 250 en de kans op een cyberaanval is 1 op de 5*. Uit angst voor reputatieschade treden de meeste bedrijven over het algemeen nauwelijks naar buiten als ze slachtoffer zijn geworden van een hack. Hoppenbrouwers werd vorig jaar ook geconfronteerd met een cyberaanval en heeft juist bewust gekozen voor openheid. Op 14 september lanceerden we het boek ‘Hack’ waarin ervaringen worden gedeeld om bedrijven bewust te maken van de impact van een cyberaanval. Henny de Haas, Algemeen directeur, zegt: ”Naast bewustwording hoop ik dat dit boek de overheid meer inzicht geeft in de grote invloed van cybercriminaliteit op het bedrijfsleven. Ik pleit ook voor een loket waar bedrijven naar toe kunnen voor eerste hulp bij een digitaal ongeval: ‘1-1-5′ voor een gehackt bedrijf.”
Jongensboek
In tegenstelling tot veel andere Nederlandse bedrijven die te maken hadden met deze wereldwijde aanval, was Henny vanaf het begin heel open over de cybercriminaliteit in zijn bedrijf. Hierdoor werd hij door veel verschillende media benaderd en daardoor ook door allerlei bedrijven. Voor ons was dit een aanleiding om ervaringen uiteen te zetten in een boek, genaamd ‘Hack’. Hierin wordt nagenoeg van minuut tot minuut weergegeven waar onze medewerkers doorheen gingen. Een managementboek, maar tegelijkertijd ook een soort jongensboek. Vandaag overhandigde, Henny de Haas, het eerste exemplaar aan Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland tijdens een seminar over cybercriminaliteit. Naast De Haas en Oldengarm deelden onder meer de directeur Cybersecurity bij Northwave, Pim Takkenberg en Piet Bel, senior alliance manager bij AMSL Security hun visie op cybercriminaliteit.
Meldpunt voor digitaal ongeval
Henny de Haas pleitte tijdens het seminar voor een meldpunt als 1-1-2 waar bedrijven en organisaties eerste opvang en hulp krijgen bij een digitaal ongeval. Henny: “Ook al ben je verzekerd tegen cybercrime en krijg je uiteindelijk hulp van externe professionals, voor de eerste acties zit je met je handen in het haar. Een centraal loket kan helpen om direct en slagvaardig te reageren. Geen overbodige luxe, want het is niet de vraag of je wordt getroffen, maar wanneer.” Hij verwerkte zijn pleidooi voor 1-1-5 al eerder in een gezamenlijke brandbrief met VNO-NCW aan Dilan Yeṣilgöz-Zegerius, de minister van Justitie en Veiligheid. Ook hebben ze aan haar voorgelegd dat ze streven naar een snelle melding van actieve cybercriminelen in Nederland, zodat bedrijven extra alert kunnen zijn. Bovendien zou er een deltaplan voor ICT moeten komen waarmee de online veiligheid in Nederland op lange termijn gewaarborgd kan worden. “Tot op heden hebben we geen reactie gekregen op dit schrijven, dus we hopen dat ons betoog met de lancering van dit boek en de overhandiging daarvan aan Petra Oldengarm, alsnog zal aankomen bij haar”, aldus De Haas.
Het boek ‘Hack’ is vanaf vandaag downloadbaar via de website van Hoppenbrouwers. Ook deelt het bedrijf het boek proactief met medewerkers en relaties.
*bron onderzoek van ABNAMRO naar cyberveiligheid bij 233 bedrijven, april 2022.
Het boek ‘HACK’ is vanaf vandaag te downloaden.
Download hier!Hoppenbrouwers bereikt hoogste trede op de CO2-prestatieladder
Technodak sluit aan bij Erdo BV en Primutec Solutions Group