De bekende klimaatinstallaties zijn de airconditioning, cv-installatie en luchtbehandelingskast. Duurzame klimaatinstallaties als de warmtepomp, zonneboiler en warmte- en koudeopslaginstallatie winnen steeds meer aan populariteit. Je kunt al deze klimaatinstallaties los van elkaar aanschaffen of kopen in één installatie die alles kan, zoals verwarmen, verkoelen en lucht zuiveren. Het is mogelijk om het binnenklimaat vanaf één centraal punt te regelen. Denk aan een thermostaat aan de muur of app op de telefoon.
Hoe kom je tot een goed binnenklimaat?
Een goed en gezond binnenklimaat zorgt voor tevreden medewerkers. Maar een behaaglijke temperatuur creëren waar iedereen blij mee is, is een vak apart. Net als bepalen welke klimaatinstallaties het beste in jouw bedrijfspand passen. Laat je adviseren door luchtbehandelingsexpert René van Heel en ontdek hoe je tot een goed en gezond binnenklimaat komt.
Hoef jij geen hulp bij de zoektocht naar de juiste klimaatinstallaties omdat je die al hebt? Scroll dan naar het kopje ‘standaardinstellingen’.
De mogelijkheden
Soorten klimaatinstallaties
Vraag om advies
Net zoals er verschillende klimaatinstallaties zijn, vliegen de types airco’s en luchtbehandelingskasten je om de oren. Het aanbod in merken, grootten en systemen is enorm. Om te bepalen welke soorten installaties een gezond binnenklimaat in jouw pand realiseren, is het verstandig om hulp in te schakelen van een expert. René van Heel zit al jaren in het vak en weet alles van luchtbehandeling.
Jouw wensen
“De eerste stap die ik neem, is het in kaart brengen van de klantwensen”, begint René. “Waar de één duurzaamheid belangrijk vindt, staat bij de ander het comfort bovenop. Dat is belangrijk voor mijn advies voor de beste installatie, omdat het kan schelen welk apparaat je aanschaft.”
Ook is er meer vraag naar interieurtrends. “Kabels en goten mogen nu zichtbaar zijn om de ruimte te voorzien van een industriële look. Zo zijn er meer uiteenlopende wensen die leidend zijn voor het uiteindelijke resultaat.”
Ventileren anno nu
Naast een aangename binnentemperatuur is een gezonde luchtkwaliteit minstens zo belangrijk. Ventilatie staat sinds de pandemie dan ook hoog op de prioriteitenlijst van bedrijven en kantoren. “Op sommige kantoren recirculeert de lucht”, zegt technisch adviseur René. “Dat betekent dat een systeem de gebruikte lucht filtert en weer opnieuw een ruimte in blaast. We wisten al dat dat niet zo gezond is – je kunt er bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgen of duizelig worden. Ook stelt het RIVM dat in een kantoorruimte waar de lucht recirculeert, virusdeeltjes meer kans hebben om zich te verspreiden. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Steeds meer bedrijven hebben daarom interesse in een ventilatiesysteem dat oude lucht naar buiten blaast en alleen nog maar verse buitenlucht naar binnen haalt. De manier waarop we kantoorruimtes ventileren, verandert door corona.”
Bouwbesluit
Parallel aan de wensen staat het bouwbesluit. “Dit zijn voorschriften waar alle bouwwerken aan moeten voldoen. Het gaat onder meer over veiligheid, energiezuinigheid en gezondheid. Zo stelt één van de wettelijke eisen hoeveel lucht er ververst moet worden per capaciteit en vierkante meter. Het bouwbesluit is dus van invloed op het type klimaatinstallatie.”
Pand in kaart brengen
Wat is er technisch mogelijk? Waar kunnen we de installaties monteren? Zijn er restricties in het pand? Het zijn een paar vragen die de monteurs zichzelf stellen voordat ze een ontwerp schetsen. “We kunnen namelijk wel een prachtige installatie neerzetten, maar als je er te laat achter komt dat de elektravoeding te hoog is voor de energiemaatschappij, dan kun je er alsnog niets mee.”
Het aantal verdiepingen speelt ook een belangrijke rol, net als het type dak. “Warmte stijgt, dus klimaatinstallaties op de derde etage moeten harder werken dan die op de begane grond. En een kantoor met een plat dak is in de zomer een stuk warmer dan een hellend dak. Zo zijn er allerlei factoren waar wij rekening mee houden, maar jij gelukkig niet over hoeft na te denken.”
Functie van het pand
Zijn de wensen en het pand in kaart gebracht? Dan is het tijd voor het laatste punt: de functie van het kantoorpand. “We willen bijvoorbeeld weten hoeveel mensen in het pand zitten. Het is nogal een verschil of er twee of vijftig medewerkers in één ruimte rondlopen. Ook zijn er andere luchtbehandelingskasten nodig voor kantoortuinen waar iedereen dicht naast elkaar werkt, dan voor bedrijfspanden met veel afgesloten ruimtes.”
Ontwerp- en bouwfase
Het speelveld is geschetst. Tijd voor het ontwerp. “Op basis van alle verzamelde informatie en het budget creëren wij de totaaloplossing. Met goedkeuring van de klant gaan wij van start. Wij verzamelen de materialen, bouwen en implementeren de installaties. Zodra alles is afgerond, maken wij het papierwerk in orde en bundelen de overdrachtsdocumenten van de installaties.”
Standaardinstellingen
Als laatste stap stel je de juiste instellingen van de klimaatinstallaties in. “In een kantoortuin is een temperatuur van 23 graden wenselijk. Zet je die lager, dan krijgen medewerkers last van koude vingers. In een ruimte waar juist veel wordt gelopen, adviseer ik 19 tot 20 graden. De luchtvochtigheid ligt voor beide gevallen tussen de 35 en 45 procent.”
Finetunen
En zo ontstaat er een goed en gezond binnenklimaat? “Het is mogelijk dat daarmee de kous af is, maar vaak is dat niet het geval.” Een oplevering betekent niet dat er direct een goed binnenklimaat is voor iedereen. Dat heeft twee redenen: beleving en seizoenen. “Wat een prettig binnenklimaat is, moet je echt beleven. De gebruikers van het pand moeten dus zelf ervaren of het aan de verwachtingen voldoet.”
De andere reden is het seizoen. “De wensen veranderen door het jaar heen. In de winter willen medewerkers graag warmte, in de zomer juist meer verkoeling. Je weet pas wat de juiste instellingen van de klimaatinstallatie zijn als alle seizoenen een keer voorbij zijn geweest. Wil je dus zeker weten dat er een gezond binnenklimaat heerst, dan trek je daar een jaar voor uit.”
Hoe merk je dat een binnenklimaat niet goed is?
- Last van geïrriteerde ogen
- Bedompte lucht
- Te koud of warm
- Tocht
Mogelijke oorzaken van de klachten
- Luchtdeeltjes
- Vloerbedekking
- Meubilairstof
- Andere materiaalsoorten
Veel meningen
In een kantoortuin met meer dan vijftig mensen is het lastig om iedereen tevreden te stellen. Iedereen definieert een ‘goed en gezond binnenklimaat’ op zijn of haar eigen manier. Dat is soms lastig om mee te gaan. “Als er iets is wat ik heb geleerd in het vak, is dat nooit iedereen helemaal tevreden is. De een heeft het snel koud, de ander warm”, licht René toe.
“Toch zijn er manieren om tot een binnenklimaat te komen waarmee de meerderheid content is. Wij luisteren naar eventuele klachten en draaien aan knoppen om de problemen weg te nemen. Dat kan op basis van temperatuur en luchtvochtigheid. Ook finetunen we het eerste jaar de instellingen op basis van de seizoenen.”
Als klachten blijven aanhouden
Soms blijven medewerkers klachten als geïrriteerde ogen houden. “Als de symptomen niet verholpen zijn, dan halen wij meetapparatuur uit de kast. Wij meten met bijvoorbeeld loggers voor twee weken de klachthaarden en analyseren de data. Of wij nemen monsters af en sturen die naar een laboratorium. Op basis van die resultaten adviseren wij vervolgens de vervolgstappen.”
Laatste advies
De leren bank ruilen voor een stoffen, vloerbedekking weghalen en laminaat plaatsen of bouwtechnische maatregelen treffen: het zijn enkele oplossingen om de klachten te verhelpen. “Wij komen altijd tot een oplossing.” René’s laatste tip: “Laat regelmatig onderhoud plegen. Zo zorg je ervoor dat de installaties voor langere tijd optimaal werken.”
René helpt jou een uitstekend binnenklimaat waar iedereen blij mee is. Verhoog zo het comfort en de productiviteit.
Ga van start
Over Hoppenbrouwers
Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.
Voor particulieren
Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.
Bekijk onze productenZakelijke klanten
Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.
Bekijk onze markten