Zo benut je de volledige capaciteit van je bestaande aansluiting

Het stroomnet staat onder grote druk en dat maakt het moeilijk voor bedrijven en publieke organisaties om hun activiteiten op te schalen. Het kabinet heeft al plannen gepresenteerd om het stroomnet te ontlasten, maar die bieden op korte termijn weinig verlichting. Sterker nog, netbeheerders verwachten nog zeker tien jaar nodig te hebben voordat ze de noodzakelijke uitbreidingen hebben doorgevoerd.

Bedrijven staan vaak achteraan in de rij als het aankomt op een aansluiting op het stroomnet. Tot 1 oktober 2024 gold dat bedrijven die het langst op de lijst stonden, als eerst een aansluiting kregen. Maar onafhankelijk toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft nu een prioriteitenlijst opgesteld om partijen met een maatschappelijk belang voorrang te geven op het net. Zo krijgen politie, defensie, ziekenhuizen en scholen voorrang.

Begrijpelijk, want deze organisaties zijn van openbaar nut. Wie nu wil uitbreiden, moet dus op zoek naar een alternatief binnen de huidige aansluiting. Hoe je dat doet? Corné de Meijer, Business Unit directeur Gebouw Gebonden Installaties bij Hoppenbrouwers, geeft drie tips over hoe je binnen je huidige netaansluiting toch kunt groeien:

Tip 1: meer inzicht, minder verspilling

Bedrijven kunnen slimmer omgaan met hun stroomverbruik. Er gaat nog altijd veel stroom verloren doordat er niet optimaal gebruik wordt gemaakt van installaties of hernieuwbare stroom. Om die verspilling terug te dringen, is het verstandig om stroomverbruikers samen te brengen in een energiemanagementsysteem (EMS). Een EMS analyseert en voorspelt de verbruikspatronen van je bedrijf en kan mogelijkheden identificeren om energie te besparen.

Als jouw bestelbussen iedere dag rond 17.00 uur terug zijn op de zaak en de volgende ochtend pas weer worden gebruikt, kun je via een EMS herkennen dat gespreid laden verstandig is om piekbelasting te voorkomen. Dat helpt je om de volledige capaciteit van je stroomaansluiting te benutten.

Tip 2: investeren in duurzame installaties

Efficiëntere omgang met de huidige aansluiting vraagt ook om een andere benadering. We komen uit een tijd waarin energie een oneindige bron leek – en van die gedachte moeten we af. Vaak denkt een bedrijf wanneer ze willen groeien dat daar ook een grotere elektriciteitsaansluiting bij hoort, maar in veel gevallen is dat helemaal niet nodig. Met duurzame installaties en betere afstemming tussen opslag, gebruik en opwekking kun je ook binnen je bestaande aansluiting opschalen.

“Dat zijn we zelf ook aan het realiseren bij ons nieuwbouw bedrijfspand in Dongen. Daar hadden we een minimale stroomaansluiting van 3 keer 80 ampère, genoeg voor slechts één warmtepomp en één laadpaal. Met slim energiemanagement, een accupakket van 200 kWh en 134 zonnepanelen voor energieopwekking en -opslag hielden we onze groei in eigen hand,” aldus Corné.

Tip 3: verbruik afstemmen in energiehubs

Tot slot kunnen bedrijven ook meer bereiken door met elkaar samen te werken. Bedrijven denken – letterlijk – nog te veel binnen eigen muren wanneer het gaat om stroomverbruik, terwijl er veel meer winst te behalen is met energiehubs waarbij meerdere bedrijven samenwerken.

Een energiehub is een lokale samenwerking tussen bedrijven, consumenten en nutsbedrijven waarin zij de productie, opslag en het verbruik van stroom lokaal op elkaar afstemmen. Denk bijvoorbeeld aan een industrieterrein waar een metaalbedrijf en een koelhuis gezamenlijk een hub vormen: overdag gebruikt het metaalbedrijf stroom, terwijl het koelhuis vooral ’s nachts stroom nodig heeft. Zo kunnen meerdere bedrijven profiteren van de capaciteit van een aansluiting.

Kennisevent: EnergieHub van nu

Met de nieuwe Energiewet wordt het gelukkig ook juridisch eenvoudiger om stroom te delen, waardoor de drempel voor energiehubs lager wordt. Tijdens ons kennisevent op 27 maart a.s. gaan we dieper in op het thema energiehubs. We bespreken waar we nu staan met lokale energienetwerken en hoe we ermee aan de slag kunnen. Zo krijg jij een compleet beeld van dé toekomstgerichte oplossing voor netcongestie.

Registreer je nu

Het tekort aan stroom raakt ons uiteindelijk allemaal: burgers, bedrijven en de publieke sector. Een verlichting van de druk op het net laat nog lang op zich wachten. Bedrijven doen er daarom goed aan zelf regie te nemen en te kijken hoe ze binnen hun eigen omgeving, door middel van creatieve oplossingen en meer samenwerking, slimmer en toekomstbestendiger met hun stroom kunnen omgaan.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Energie voor de toekomst: tijdelijke en toekomstige oplossingen voor netcongestie

BlogNetcongestie
Lees meer over Energie voor de toekomst: tijdelijke en toekomstige oplossingen voor netcongestie

Energiecollectief Schiphol Trade Park: hoe 15 bedrijven elkaar voorzien van stroom

BlogNetcongestie
Lees meer over Energiecollectief Schiphol Trade Park: hoe 15 bedrijven elkaar voorzien van stroom

Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

BlogNetcongestie
Lees meer over Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

Ontvang onze nieuwsbrief