Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid

Een veilige werkomgeving ontstaat niet door simpelweg een checklist af te vinken. Het draait om de kleine, vaak onopgemerkte momenten: een ladder die nét niet goed staat, een kabel die in de weg ligt, een collega die een risico over het hoofd ziet. Veiligheid begint bij iedereen, elke dag opnieuw. Maar hoe zorgen we ervoor dat we deze signalen niet alleen herkennen, maar er ook naar handelen? Eric Peijs, coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM) bij Hoppenbrouwers, legt uit waarom veiligheid niet alleen de verantwoordelijkheid is van zijn afdeling, en hoe bewustwording de sleutel vormt tot een sterke veiligheidscultuur.

Veiligheid begint bij bewustwording

Regels en protocollen zijn nodig, maar ze maken op zichzelf geen werkplek veilig. “Veiligheid begint in je hoofd,” zegt Eric. “Je moet het zien, herkennen en ernaar handelen. Het is niet iets van de KAM-afdeling, het is van ons allemaal.” Daarom staat veiligheid continu op de agenda binnen Hoppenbrouwers. De KAM-afdeling helpt daarbij door inzicht te geven in risico’s, trainingen te ontwikkelen en leidinggevenden te ondersteunen in hun rol. Elk kwartaal organiseren we een Bewust Veilig Week, waarin een specifiek thema centraal staat. “Door herhaling en gesprekken in teams zorgen we ervoor dat veiligheid écht tussen de oren komt.”

Alert blijven: waarom nieuwe én ervaren medewerkers risico's missen

Maar wat betekent veilig werken nu echt? “Het gaat niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook die van je collega’s,” legt Eric uit. “Dat betekent dat je je continu afvraagt: is dit veilig? Zie ik iets wat een gevaar kan vormen? Durf ik daar iets van te zeggen?”

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ervaren medewerkers kunnen risico’s onderschatten, simpelweg omdat ze gewend zijn op een bepaalde manier te werken. Nieuwe medewerkers missen soms juist de ervaring om gevaarlijke situaties te (h)erkennen. “Daarom is het thema van deze Bewust Veilig Week zo belangrijk: het (h)erkennen van gevaarlijke situaties. We willen dat iedereen leert risico’s in te schatten én ze bespreekbaar maken.”

De kracht van leiderschap en aanspreken

Om veiligheid écht onderdeel te maken van de werkcultuur, is een actieve rol van leidinggevenden belangrijk. “Ze moeten niet alleen het goede voorbeeld geven, maar ook actief toezicht houden en collega’s begeleiden risico’s beter in te schatten,” benadrukt Eric.

Daarnaast wordt binnen Hoppenbrouwers iedereen aangemoedigd om elkaar op een constructieve manier aan te spreken. “Het zit ‘m vaak in de kleine dingen. Die momenten waarop je een ander op iets wijst, maken samen het grootste verschil. Pas als aanspreken normaal wordt, bouwen we aan een werkomgeving waarin veiligheid echt vanzelfsprekend is.”

Loyaal zijn aan jezelf

Iedereen wil het goed doen. Voor Hoppenbrouwers, voor de opdrachtgever, voor het team. Maar uiteindelijk is er één reden die boven alles staat: we moeten het goed doen voor onszelf. “We werken hard en zetten graag een stap extra, maar veiligheid mag nooit ondergeschikt raken aan snelheid of efficiëntie,” benadrukt Eric. “Het gaat er niet om dat je je werk af hebt, maar dat je aan het einde van de dag weer gezond en wel naar huis gaat. Dáár draait het om.”

Veiligheidscultuur in beweging

De inzet werpt zijn vruchten af. Hoppenbrouwers steeg het afgelopen jaar naar trede 3 op de Veiligheidscultuurladder. Een belangrijke stap vooruit. Dit jaar ligt de focus op het borgen van een stabiele positie op deze trede, als basis voor verdere groei in veiligheidscultuur. Ook de impact van de vorige Bewust Veilig Week, die draaide om veilig rijden, is duidelijk zichtbaar: het aantal incidenten op de weg ligt nu aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. “We zijn er nog niet, maar deze resultaten laten zien dat we op de goede weg zijn,” zegt Eric. “Bewustwording groeit en dat maakt ons werk elke dag veiliger.”

Door aandacht te blijven houden voor bewustwording, elkaar aan te spreken en leidinggevenden een actieve rol te geven, bouwen we samen aan een werkomgeving waarin iedereen zich veilig voelt. “Uiteindelijk draait het om dé belangrijke vraag: hoe zorgen we ervoor dat we aan het einde van de dag allemaal weer gezond en wel naar huis gaan?”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant

Veiligheid in de schijnwerpers tijdens ‘Bewust Veilig Week’

BlogVeiligheid
Lees meer over Veiligheid in de schijnwerpers tijdens ‘Bewust Veilig Week’

Bewust Veilig Week: ‘Samen bewust, samen veilig’

BlogVeiligheid
Lees meer over Bewust Veilig Week: ‘Samen bewust, samen veilig’

We werken veilig of we doen het niet

BlogVeiligheid
Lees meer over We werken veilig of we doen het niet

Ontvang onze nieuwsbrief