Thuisbatterij kopen? Hier moet je op letten!

Een thuisbatterij kopen? Goed idee! Thuisbatterijen worden steeds goedkoper, beter en aantrekkelijker. Door onder andere de regeling voor btw-teruggave en nieuwe mogelijkheden als het handelen in energie met een thuisbatterij verdien je de investering sneller terug. Maar waar moet je op letten als je een thuisbatterij gaat kopen? We vertellen het je hier.

Capaciteit

Een van de belangrijkste kenmerken van een thuisbatterij is het opslagvermogen. De thuisbatterijen hebben op dit moment een capaciteit die uiteenloopt van 3 tot zelfs 48 kWh. Welke capaciteit jij nodig hebt, hangt af van je energieverbruik. Over algemeen is het zo dat je het beste kunt kiezen voor een capaciteit van 1,5 tot 2 keer je gemiddelde dagelijkse energieverbruik.

Daarbij is een thuisbatterij van 5 à 6 kWh het meest gangbaar, maar heb je bij een groot gezin of een huis met een warmtepomp bijvoorbeeld een grotere thuisbatterij nodig. Het heeft overigens niet zo veel zin om een thuisbatterij te kopen met een veel grotere capaciteit dan wat je zelf dagelijks aan energie opwekt of gebruikt. Je kunt zonne-energie die je in de zomer opwekt namelijk niet tot aan de winter bewaren.

Batterijmodules

Aansluitend op de capaciteit van je thuisbatterij is ook het type module van belang. Op dit moment zijn er drie modules in de markt. Serverkasplaatsing leent zich perfect voor de batterijen met een grotere capaciteit en worden daarom veel in de zakelijke markt gebruikt. Muurbevestiging zijn thuisbatterijen die je, zoals de naam al doet vermoeden, aan de muur kunt hangen.

En dan heb je nog de grondgestapelde modules. Dit zijn stapelbare modules die je als legoblokjes op elkaar kunt zetten. Met zo’n modulair systeem ben je een stuk flexibeler. Het is niet alleen makkelijk te plaatsen, maar als er een batterij kapot gaat, hoef je ook niet meteen het hele systeem vervangen. En als je meer energie gaat verbruiken, kun je eenvoudig extra modules bijplaatsen.

Celsamenstelling

In de basis zijn er op dit moment thuisbatterijen verkrijgbaar met twee verschillende celsoorten: lithium ijzerfosfaat en nikkel magnaan kobalt. Dat klinkt heel technisch, maar is wel van belang om onder andere de veiligheid van je thuisbatterij te kunnen beoordelen. De lithiumbatterij is minder brandgevaarlijk en heeft een hogere energiedichtheid; dat betekent dat je hem vaker kunt laden en ontladen.

De nikkelbatterij kan bij een eventuele brand dagenlang branden. Ook is het zo dat de winning van de benodigde stoffen voor deze batterij schadelijk zijn voor mens en milieu, waardoor thuisbatterijen met deze celsamenstelling minder duurzaam zijn. Bij Hoppenbrouwers adviseren wij daarom altijd om te kiezen voor thuisbatterijen van lithium ijzerfosforaat, ook wel LFP of LifePo4 genoemd.

Type omvormer

Net als zonnepanelen heeft ook een thuisbatterij een omvormer nodig. Zo’n omvormer vormt wisselspanning om naar gelijkspanning en andersom. Gelijkspanning is nodig om de energie te kunnen opslaan in de batterij. Wisselspanning is juist weer nodig om de stroom te kunnen gebruiken. Alle apparaten in en rondom het huishouden werken namelijk op dit type stroom.

Welke omvormer je nodig hebt is afhankelijk van of je al zonnepanelen hebt die een omvormer hebben. Als dat al het geval is, dan kun je waarschijnlijk alleen een retrofit omvormer laten plaatsen voor je thuisbatterij. Deze sluit je apart aan op de meterkast en verbind je vervolgens met het zonnepanelensysteem. Het enige nadeel is dat je op deze manier drie omvorm-momenten hebt en daar zo’n 1-3% energie op verliest.

Gunstiger is een hybride omvormer, waar je zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij op kunt aansluiten. Daardoor kan de gelijkspanning vanuit de zonnepanelen direct de accu in en hoef je het nog maar één keer om te vormen, waardoor het verlies minimaal is. Een hybride omvormer kun je bij een nieuwe installatie meteen toepassen en bij een bestaande installatie eenvoudig uitbreiden.

Levensduur

Ook belangrijk om op te letten bij aankoop van een thuisbatterij is de levensduur. Deze wordt uitgedrukt in het aantal laadcycli: dus hoe vaak de batterij kan volladen en ontladen. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is op dit moment 8000 cycli. Afhankelijk van de manier waarop je het gebruikt komt dat neer op zo’n 12 tot 13 jaar, volgens voorzichtige inschattingen van de leveranciers.

Hierbij wordt uitgegaan van een thuisbatterij die intensief wordt gebruikt voor de ‘handel in energie’ met dynamische energiecontracten*. Daarbij heb je volgens de huidige statistieken zo’n 1,5 tot 1,8 cycli per dag. Gebruik je de thuisbatterij enkel voor eigen opslag? Dan draai je beduidend minder cycli en kan de levensduur gemakkelijk een aantal jaar langer zijn.

Laadtijd

Belangrijk voor een investering in thuisbatterijen is natuurlijk het rendement dat het kan opleveren. Dat hangt van heel veel factoren samen. Bijvoorbeeld van de capaciteit van de batterij, van je energiecontract en de omvormer. Daarnaast speelt ook de laadtijd van je batterij een belangrijke rol. Hoe sneller die kan laden, hoe meer het systeem logischerwijs kan opbrengen.

Vuistregel bij Hoppenbrouwers is om te kiezen voor een omvormer met een capaciteit die drie keer zo hoog is als de maximale opslagcapaciteit van je thuisbatterij. Als dat verschil veel groter wordt, duurt het te lang voordat de accu vol is en kun je minder snel handelen met de tarieven. Let op: dit is minder van belang als je thuisbatterijen neemt om je zonne-energie voor eigen gebruik op te slaan.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuze? Bij Hoppenbrouwers denken we graag met je mee. Onze techneuten staan voor je klaar om je te voorzien van een advies op maat. Zo weet je zeker dat je optimale resultaten bereikt.

Ook interessant voor jou

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Ontvang onze nieuwsbrief