Alles over teruglevering en een overvol elektriciteitsnetwerk

Kostbaar gas wordt ingeruild voor stroom, elektrische auto’s worden steeds populairder en zonnepanelen leveren veel stroom. Daardoor raakt het elektriciteitsnetwerk vol en veranderen de regels voor het terugleveren van energie. Wat zijn de gevolgen voor je zonnepanelen? Heeft het nog zin om te investeren in zonnepanelen? Wij vertellen je er meer over, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is salderen?

Op zonnige dagen wekken zonnepanelen vaak meer elektriciteit op dan je verbruikt. De stroom die je overhoudt, wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Zo stel je jouw opgewekte elektriciteit automatisch beschikbaar aan anderen. Verbruik je op een later moment meer stroom dan je zonnepanelen opwekken? Dan wordt dit gecompenseerd op de jaarafrekening; dit heet ‘salderen’.

Zonnepanelen terugverdienen

Salderen dus: het werd ooit in het leven geroepen om duurzaamheid te stimuleren. Voldoende mensen kozen voor zonnepanelen als duurzame oplossing en het energienet raakt vol. Daarom bouwt de overheid de regeling stapsgewijs af. Elk jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, vertelt de Rijksoverheid. Dat ziet er als volgt uit:

2023: 100% 2028: 46%
2024: 100% 2029: 37%
2025: 64% 2030: 28%
2026: 64% 2031: 0%
2027: 55%

In de Eerste en Tweede Kamer zijn gesprekken gaande over een nieuwe regeling. De verwachting is dat je na 2031 alsnog kunt terugleveren aan je energiemaatschappij. Je ontvangt dan een bepaald percentage van het variabele tarief op je rekening. De minister bepaalt elke twee jaar welk percentage dat is, gebaseerd op het advies van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt. (bron: Rijksoverheid.nl).

Gemiddeld verdien je zonnepanelen in zo’n zeven jaar terug, blijkt uit onderzoek van TNO. Dat aantal wordt zonder de salderingsregeling iets hoger: zonnepanelen die je na 2030 aanschaft, verdienen zich in zo’n negen jaar tijd terug. Maar omdat ze gemiddeld vijfentwintig jaar meegaan, blijven ze rendabel.

Ontdek welke zonnepanelen het beste bij jouw situatie passen.

Naar de zonnepanelen

Zonne-energie opslaan

Stel: het is hartje zomer, de zon schijnt. Je zonnepanelen draaien overuren. En die van de buren ook. Net als die van de rest van de straat. De netspanning wordt te hoog en de omvormers in de zonnepanelen gaan automatisch uit. Een veiligheidsmaatregel waar elke omvormer in Nederland aan moet voldoen. Zonde, want zo wek je geen zonne-energie meer op. Pas als de spanning wegebt, springen de omvormers weer aan.

Als je de vaatwasser laat draaien als de zon schijnt, je overdag een wasje doet of op een zonnige dag de stofzuiger pakt, zet je de opgewekte energie van je zonnepanelen direct in.

Het afslaan van zonnepanelen speelt op dit moment nog niet bij particulieren. Een thuisbatterij biedt de oplossing om dat ook in de toekomst zo te houden. Overdag slaat de accu zonne-energie op en zodra je ’s avonds de wasmachine of de vaatwasser aanzet, verbruik je zonne-energie. Een win-winsituatie: overdag blijft de piek uit, waardoor je omvormer blijft werken en zonne-energie volop wordt opgeslagen, en je maakt optimaal gebruik van je eigen opgewekte energie, waarvoor je niet betaalt.

Ontdek de mogelijkheden van een thuisbatterij.
Lees meer

Je kunt zonnepanelen in combinatie met de accu laten werken voor je eigen comfort. Heb je bijvoorbeeld een airco? Dan sla je overdag zonne-energie op in de thuisbatterij, waarmee je ’s avonds en ’s nachts je huis verkoelt. Dat werkt ook in de winter: dan gebruik je de opgeslagen energie om je huis te verwarmen met een airco of hybride warmtepomp. Hetzelfde geldt voor het laten draaien van de wasmachine of de vaatwasser.

Zonnepanelen: ja of nee?

Het antwoord op de vraag of zonnepanelen aanschaffen nog nuttig is: ja. Tot 2031 is het terugverdienmodel van kracht. Door je stroomverbruik goed in te richten, verdien je zelfs zonder de salderingsregeling je zonnepanelen binnen zeven tot negen jaar terug. Een slimme, groene investering dus.

Kijk goed naar het aantal zonnepanelen dat je plaatst. Als je break-even draait, zit je sowieso goed, wat de overheid ook beslist over de salderingsregeling.

Benieuwd of zonnepanelen passen bij jouw situatie? Wij kijken graag met je mee.
Neem contact op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

BlogBesparenDuurzaamZonnepanelen
Lees meer over Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

BlogWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

StappenplanZonnepanelen
Lees meer over Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

Zonnepanelen: veiligheid staat voorop

BlogTrendsWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: veiligheid staat voorop

Tips voor het reinigen van zonnepanelen

BlogZonnepanelen
Lees meer over Tips voor het reinigen van zonnepanelen

Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

BlogBesparenDuurzaamTrendsZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

Brandveiligheid bij zonnepaneel installaties

TrendsZonnepanelen
Lees meer over Brandveiligheid bij zonnepaneel installaties

Ontvang onze nieuwsbrief