Zonnepanelen? Gebruik je opgewekte zonne-energie zelf

Het stroomnet zit net zo vol als je stekkerdoos na de aanschaf van wéér een nieuw elektrisch apparaat. Tijd voor maatregelen, vond energieleverancier Vandebron. Klanten met zonnepanelen krijgen minder geld terug voor de stroom die ze terugleveren aan het net. En ook andere energiebedrijven verlagen inmiddels de vergoeding.

Leveren zonnepanelen dan nog wel iets op? Jazeker. Met een regeling zoals die van Vandebron heb je bijvoorbeeld niet meer 1600, maar 1300 euro voordeel per jaar. Op die manier verdien je zonnepanelen alsnog in zeven tot negen jaar terug.

Om het maximale uit je zonnepanelen te blijven halen, kun je opgewekte zonne-energie het beste direct gebruiken. Zo lever je minder stroom terug aan het net. Zonnepanelenexpert Alex de Knijff geeft tips.

Wat doet Vandebron?

Energiemaatschappij Vandebron gaat voor een eerlijkere verdeling van de energiekosten. Dat zit zo. Om twaalf uur ’s middags schijnt de zon volop. Dan wordt zonne-energie het minst gebruikt. Het gevolg: iedereen levert tegelijkertijd een bulk energie terug aan het stroomnet en niemand verbruikt die. Het net raakt overbelast.

Door de grote hoeveelheid stroom worden de prijzen daarvan lager en lager, of zelfs negatief. Het energiebedrijf draait op voor die kosten. Vandebron rekende de kosten altijd door in het elektratarief; ook voor de klanten zonder zonnepanelen. Daar komt nu verandering in: klanten met zonnepanelen leveren tien tot twintig euro per maand in voor de teruglevering van zonne-energie (bron: NOS).

Vijf tips om zonne-energie direct te gebruiken

1. Meten is weten

Waar je voorheen timerstekkers op je elektrische apparaten aansloot, adviseren we nu om dat digitaal te doen. Bijvoorbeeld met de P1 Meter van Homewizard. Met behulp van dit apparaat en een app, zie je live wat je verbruikt. Apparaten schakelen automatisch uit wanneer ze niet nodig zijn. En door je zonnepanelen te koppelen, kun je deze nog efficiënter inzetten.

2. Energie opslaan

“Een thuisbatterij is de toekomst”, vertelt Alex. “Wekken jouw zonnepanelen meer energie op dan je verbruikt? Dan is het slim om die zonne-energie op te slaan in een thuisbatterij. Zodra de zon ondergaat, snoepen jouw elektrische apparaten zonnestroom uit de batterij. Als je de opgeslagen energie niet verbruikt, gaat die alsnog terug naar het net. Het voordeel? Je gebruikt je eigen stroom, levert minder terug aan het net en bespaart in je portemonnee.”

Bekijk onze thuisbatterijen

3. Nooit meer te laat: snelladen

Steek je opgewekte zonne-energie in een elektrische auto, dan zit je nooit meer met een lege accu op het verkeerde moment. “Dat komt doordat je met zonne-energie kunt kiezen voor een driefaseaansluiting. Daarmee kun je snelladen”, vertelt Alex. In no time is je auto weer opgeladen en sta jij precies op tijd bij de ochtendvergadering of de kinderopvang. Check!

4. Even snel je huis verwarmen

Wist je dat je met een airco kunt verwarmen? Zo geniet je ook in de winter van een lekker ontbijtje in een warme ruimte. Alex: “Een verwarming heeft opstarttijd nodig. Voordat je huiskamer of keuken warm is, zijn je broodjes allang op. Je verbruikt daarmee ook veel meer gas dan stroom. Met een airco kun je juist de zonne-energie inzetten om je huis kort en snel te verwarmen. Dan kun je daarna mooi op pad.”

Ontdek meer over verwarmen met een airco

5. Stop de zon in je warmtepomp

Een warmtepomp: in de winter maakt die van je huis een knus oventje, in de zomer een frisse koelcel. Hij haalt warmte uit de lucht of de grond en levert op die manier de gewenste temperatuur in je woning. Alex vertelt: “Daarvoor verbruikt de warmtepomp elektriciteit, soms in combinatie met gas. Het elektraverbruik is afhankelijk van het type warmtepomp en van allerlei factoren in huis. Eén ding is zeker: stroom kiest altijd de weg van de minste weerstand. Dus als jouw zonnepanelen volop draaien, gaat de stroom daarvan eerst naar je warmtepomp.”

Overleg met onze experts welke oplossing het beste bij jouw situatie past.

Ontvang advies op maat

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

BlogBesparenDuurzaamZonnepanelen
Lees meer over Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

BlogWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Zonnepanelen: heeft het nog nut?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: heeft het nog nut?

De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

BlogWetgevingZelf stroom opwekkenZonnepanelen
Lees meer over De salderingsregeling blijft: Dit betekent het voor jou

Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

StappenplanZonnepanelen
Lees meer over Stap voor stap: zonnepanelen op het dak

Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

BlogZonnepanelen
Lees meer over Hoe goed zijn Jinko-zonnepanelen?

Zonnepanelen: veiligheid staat voorop

BlogTrendsWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Zonnepanelen: veiligheid staat voorop

Tips voor het reinigen van zonnepanelen

BlogZonnepanelen
Lees meer over Tips voor het reinigen van zonnepanelen

Alles over teruglevering en een overvol elektriciteitsnetwerk

BlogDuurzaamTrendsWetgevingZonnepanelen
Lees meer over Alles over teruglevering en een overvol elektriciteitsnetwerk

Brandveiligheid bij zonnepaneel installaties

TrendsZonnepanelen
Lees meer over Brandveiligheid bij zonnepaneel installaties

Ontvang onze nieuwsbrief