Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Een thuisbatterij is een slimme oplossing om duurzaam om te gaan met stroom. En je kunt de btw op thuisbatterijen nu terugvragen bij de Belastingdienst. Zo kun je 21% besparen op de aanschafprijs. Dat maakt de investering in thuisbatterijen ineens een stuk aantrekkelijker. Benieuwd hoe je de btw op je thuisbatterij kunt terugvragen? We leggen het je uit.

Wat is een thuisbatterij? Een thuisbatterij is een hele grote batterij, waarin je energie kunt opslaan om deze te gebruiken op een later moment. Bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen geen energie opwekken, of als de stroomprijzen op het net heel hoog zijn.

Bekijk onze thuisbatterijen

Voorwaarden voor btw-teruggave op een thuisbatterij

1. Dynamisch energiecontract

Je kunt de btw op een batterij alleen terugvragen als je een dynamisch energiecontract hebt. Dit is een relatief nieuwe contractvorm, waarbij de energietarieven per uur verschillen. Energie is goedkoper als er een overschot is op het net en juist duurder als er schaarste is, bijvoorbeeld omdat er weinig wordt opgewekt, of juist veel wordt verbruikt.

2. Handelen met energie

Een andere voorwaarde voor de btw-teruggave is dat jij je thuisbatterij inzet om te ‘handelen’ met de energiemarkt. Met behulp van een slim energiemanagementsysteem (EMS) kun je de batterij voltrekken wanneer de energieprijzen laag zijn en weer invoeren op het net als de tarieven hoger zijn. Zo help je niet alleen het net te stabiliseren, maar kun je er nog geld mee verdienen.

Lees ook: Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

3. Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Omdat je ‘handelt’ in energie ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer. Je kunt dan gebruikmaken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) wanneer jij – als handelaar, als ondernemer – jaarlijks minder dan € 20.000,- omzet. Als Kleine Ondernemer hoef je geen btw te betalen en kun je de 21% btw op de aanschaf van thuisbatterijen dus terugvragen.

Maar let op: heb jij eerder via de KOR al btw teruggevraagd voor zonnepanelen? Dan kan je op jouw naam niet óók btw voor een thuisbatterij terugvragen. Je kunt de KOR dan misschien wel aanvragen op naam van je partner. Houd er dan rekening mee dat ook de factuur voor de thuisbatterij én het dynamische energiecontract op dezelfde naam moeten staan.

4. Benodigde documenten op naam

Voor de btw-teruggave van je thuisbatterij heb je verschillende documenten nodig. Denk daarbij aan een kopie van de factuur van de batterij, informatie over de aansturingssoftware en een kopie van het dynamische energiecontract. Het is belangrijk dat de tenaamstelling op al deze documenten gelijk is. De namen op het energiecontract, de factuur én de KOR moeten dus hetzelfde zijn.

5. Btw-teruggave indienen

De btw-teruggave voor thuisbatterijen is nog niet zo goed ingericht als die voor zonnepanelen. De verwachting is wel dat dit in de toekomst gaat gebeuren. Tot die tijd moet je je bij de Belastingdienst aanmelden als startende ondernemer. Je moet dan ook elk kwartaal btw-aangifte doen. Na het eerste boekjaar als ‘ondernemer’ kun je jezelf pas opgeven voor de KOR.

Gelukkig hoef je niet zo lang te wachten om de btw op je thuisbatterijen terug te vragen. In de meeste gevallen kun je dit al doen bij de eerste btw-aangifte. Je krijgt het geld dan vanzelf op je rekening gestort. Tijdens dit eerste kalenderjaar moet je een fortfaitbedrag betalen van € 15,- per kWh opslagcapaciteit. Zodra je bent aangemeld voor de KOR, hoef je geen btw-aangifte meer te doen.

Hulp nodig? Wij kunnen de hele btw-aanvraag voor je verzorgen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Terugverdientijd: 7 tot 8 jaar

De prijzen van thuisbatterijen zijn de laatste jaren al wat gedaald. Maar met de mogelijkheid om btw terug te vragen, wordt energieopslag voor consumenten nóg een stuk aantrekkelijker. De terugverdientijd van een thuisaccu wordt hiermee teruggebracht naar 7 tot 8 jaar. Bovendien draag je zo ook nog eens bij aan een groenere toekomst!

Je huis verduurzamen? Wij helpen je!

Vraag een offerte aan

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

Ontvang onze nieuwsbrief