Alle informatie over de airco

Een airco in je woning om de warme dagen door te komen? Natuurlijk! Maar een airco kan veel meer dan dat. Want wist je bijvoorbeeld dat een airco net zo goed verwarmt als koelt? En de lucht zuiveren is ook appeltje-eitje. Alleen maar voordelen. Echt, lees maar verder.

Zo werkt de airco het hele jaar

We zeiden het al: met een airco kun je verkoelen en verwarmen, maar ook ventileren en de lucht ontvochtigen. Sterker nog: bepaalde modellen van Daikin breken zelfs nare geurtjes en allergenen af, inclusief pollen en schimmels. En dan te bedenken dat de meeste mensen de airco alleen nog maar gebruiken om de woning koel te houden.

Bekijk al onze airco’s

Wat een airco zo ideaal maakt, is dat het apparaat in no time koele of warme lucht afgeeft. Wil je ’s ochtends vroeg even beneden ontbijten, dan staat een verwarming al een tijdje aan voordat de woonkamer warm is. Een airco zet je aan en in enkele minuten voel je de warme luchtstroom al. Het wordt dus een stuk sneller aangenaam in huis.

Een airco blaast warme of koude lucht; daarmee heb je snel een fijne temperatuur, maar duurt het ook even voordat heel de ruimte op temperatuur blijft. Er is namelijk geen leidingstelsel dat warm wordt en de warmte afgeeft, zoals bij een radiator. Warmte in lucht vervliegt wat sneller en vraagt wat meer geduld voordat de ruimte langere tijd aangenaam blijft.

Mobiel versus vast

De investering voor een vaste airco is iets groter dan voor een mobiele airco. Dat heeft een heel goede reden. Een mobiele airco is eigenlijk ‘een bak herrie’: die maakt veel geluid en koelt nauwelijks. Waarom? Een airco moet hard koelen terwijl er door het open raam of deur weer opnieuw warme lucht binnenkomt. En dan moet de lekbak ook nog eens iedere twee uur geleegd worden vanwege de condensvorming.

Een mobiele airco staat stiekem ook best vast, want die is lang niet altijd makkelijk te verplaatsen. En er moet dus een opening naar buiten zijn waar de slang doorheen kan. De vaste airco koelt niet alleen een stuk beter, maar die kun je dus ook heel het jaar gebruiken. In tegenstelling tot de mobiele variant.

Maar is een airco dan duurzaam?

Er gaan nogal wat stemmen op dat een airco slecht is voor het milieu en juist geen duurzame oplossing is om het binnenklimaat te regelen. Maar niets is minder waar. Een airco is eigenlijk een variant van de warmtepomp: een lucht-luchtwarmtepomp om precies te zijn. Je verwarmt zonder gas en kunt per ruimte bepalen of je wel of niet wilt verwarmen. Als je zelf al stroom opwekt met zonnepanelen, dan is het helemaal duurzaam verwarmen én verkoelen.

En het koudemiddel dan? We kunnen het niet mooier maken: een koudemiddel is altijd schadelijk voor het milieu. Maar de airco’s van Daikin gebruiken het R32-koudemiddel: momenteel de milieuvriendelijkste optie. Het is zelfs de energie-efficiëntste met een lage milieu-impact.

Installeren kun je níét leren

Zelf doen, wij zijn er voorstander van. Meestal dan, maar niet bij de installatie van een airco. Want daarvoor moet je een gecertificeerde monteur zijn. Dat is niet voor niets: omdat het koudemiddel schadelijk is voor het milieu, moet je weten waar je mee bezig bent. Puur voor de veiligheid is het dus al slim om een gecertificeerde partij in te schakelen. En wettelijk gezien mag je ook niet anders. Gecertificeerde installateurs weten exact wat ze doen: afpersen, leidingen solderen, vacumeren en achteraf rapporteren. Gesneden koek voor Hoppenbrouwers-monteurs.

Onderhoud doet wonderen

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je apparaten – dat is bij de airco niet anders. Daarom adviseren we sowieso om iedere twee jaar een onderhoudsbeurt te laten doen. In de tussentijd kun je zelf ook wat doen om de airco in goede conditie te houden.

Zo is het slim om minimaal drie keer per jaar de binnenfilter af te spoelen. Dat kan gewoon onder de kraan. De airco werkt namelijk als een soort stofzuiger en zuigt dus stof in het filter. Maak je die nooit schoon, dan komt de filter dicht te zitten, stroomt er minder goed lucht doorheen en wordt de airco van binnen koud en nat – met kans op schimmel. Voor je eigen gezondheid én de werking van de airco is het dus goed om die schoon te houden.

De meeste airco’s hebben een fluisterstand. Die is ideaal in de slaapkamer, maar daardoor blijft het koelblok vaak nat door condensvorming, met schimmelvorming als gevolg. Als ze op de hardste stand blazen, föhnen ze als het ware hun binnenkant schoon en droog. Ons advies: laat de airco af en toe eens goed doorblazen.

Overtuigd van de airco?

Mooi! Wij staan al voor je klaar.

Doe de aircokiezer

Ook interessant voor jou

3x meer dan verkoelen met de airco

BlogAirco'sDuurzaamInnovatie
Lees meer over 3x meer dan verkoelen met de airco

Zo energiezuinig is de airco echt

BlogAirco'sBesparenDuurzaam
Lees meer over Zo energiezuinig is de airco echt

De airco het hele jaar rond gebruiken

BlogAirco'sInnovatieTrends
Lees meer over De airco het hele jaar rond gebruiken

Airco’s van Daikin bij Hoppenbrouwers Techniek

BlogAirco'sProducten
Lees meer over Airco’s van Daikin bij Hoppenbrouwers Techniek

Hoeveel kost een airco?

BlogAirco's
Lees meer over Hoeveel kost een airco?

Verwarmen met een airco

BlogAirco'sDuurzaam verwarmen
Lees meer over Verwarmen met een airco

Wat is een airco?

BlogAirco'sDuurzaam verwarmen
Lees meer over Wat is een airco?

Ontvang onze nieuwsbrief