Netcongestie bij Hoppenbrouwers in Dongen: van probleem naar kans

Een locatie van 2.500 m2 dag en nacht van stroom voorzien, terwijl je netcapaciteit maar net genoeg is voor een warmtepomp. Hoppenbrouwers maakt het mogelijk bij haar nieuwe vestiging in Dongen door verschillende oplossingen te combineren én een slim energiemanagementsysteem in te zetten. In dit blog leggen we precies uit hoe dat zit.

Met de wens om verder uit te breiden, verwierf Hoppenbrouwers begin 2023 een stuk grond in Dongen. Maar wat een feestelijk begin had moeten zijn van een nieuw hoofdstuk, werd al snel een grote uitdaging. Terwijl de voorbereidingen voor de bouw al volop in gang waren, kwam Enexis met het bericht dat de aanvraag voor een energie-aansluiting was verlopen.

De maximale capaciteit op het net was bereikt en Enexis kon niet meer dan 3 x 80 ampère beschikbaar stellen. Precies genoeg voor één warmtepomp (à 130 ampère) en één laadpaal (à 32 ampère). Maar zeker niet voldoende om een heel bedrijf op te draaien. Voor het eerst kreeg Hoppenbrouwers als technisch dienstverlener zelf te maken met de problemen van netcongestie.

"We zijn tenslotte techneuten, en met techniek is heel veel op te lossen."

Jaap Schaffelaarsvestigingsleider Hoppenbrouwers Dongen

Kijken naar wat er wél kan

Jaap Schaffelaars, vestigingsleider van Hoppenbrouwers Dongen, besloot de uitdaging om te zetten in een kans. In plaats van te blijven hangen in wat er allemaal níet kan, was dit volgens hem de ultieme gelegenheid om te onderzoeken wat er wél mogelijk is. “We zijn tenslotte techneuten, en met techniek is heel veel op te lossen”, vertelt hij optimistisch. En dus ging hij samen met zijn team op zoek naar een oplossing.

Om te beginnen werd en gekeken naar de eventuele kansen om energie te besparen. Maar aangezien het om nieuwbouw gaat en de eisen op het gebied van duurzaamheid daarvoor sowieso al behoorlijk hoog zijn, bleek daar weinig winst te behalen. Daarom gingen ze al snel een stap verder door te kijken hoe ze de vraag en het aanbod van energie op een slimme manier konden verdelen.

Energievraag slim verdelen

“We hebben eerst gekeken naar wat we écht nodig hebben: de serverruimte en de technische ruimte van het gebouw moeten bijvoorbeeld altijd kunnen blijven draaien”, vertelt Jaap. “Daarna hebben we de variabelen in kaart gebracht: met name de verwarming en het laden van de auto’s zorgden voor pieken in het te verwachten verbruik op deze nieuwe locatie, dus die moesten we anders gaan verdelen.”

Zo bedachten ze dat het pand eerst kan verwarmen en daarna de elektrische auto’s kunnen laden tot 20%. Daarna kan het pand weer verder verwarmen en als de gewenste temperatuur eenmaal bereikt is, dan kunnen de auto’s verder opladen tot 100%. Op die manier slaagden ze erin om het verbruik af te vlakken én kregen ze direct inzicht in het werkelijke vermogen dat nodig was om Dongen te laten draaien.

Net niet? Of net wel?

Het net loopt vol. En dat schreeuwt om oplossingen. De hamvraag luidt: hoe kunnen we slimmer onze energie in goede banen leiden? Daarom stelden we onze gasten tijdens het Kennisevent Energie voor de Toekomst de vraag: ‘Net niet? Of net wel?’. In de video zie je hoe Tom de Haas, directeur van de business unit ‘Building Service’ bij Hoppenbrouwers, erover denkt met betrekking tot de nieuwbouw in Dongen.

Energie opwekken en managen

Dat gaf ook weer de handvatten om te bepalen welke energie assets ze moesten aanschaffen om die benodigde energie zelf op te wekken. Jaap en zijn team besloten te gaan voor een combinatie van 134 zonnepanelen en een batterij in combinatie met een energymanagementsysteem (EMS) dat ‘het hele orkest aan assets’, proactief kan sturen volgens de meest optimale strategie.

Het EMS voorspelt op basis van AI-modellen niet alleen wat de verwachte vraag is, maar ook hoe het weer eruit ziet – en wat de zonnepanelen dus kunnen leveren. Daarnaast kijkt het naar de meest interessante momenten om energie te gebruiken: verwarmen van het pand vóór 8 uur ’s ochtends is met variabele energietarieven bijvoorbeeld veel goedkoper dan verwarmen tijdens piekuren.

Slim energiemanagement als oplossing

Op die manier kan Hoppenbrouwers de locatie in Dongen – met een grootte van 2.500 m2, waarvan 1.500 m2 kantoor – zelf dag en nacht voorzien van genoeg stroom. En wat in Dongen kan, kan uiteraard ook op andere locaties waar nieuwe bedrijven beperkt toegang krijgen tot het net. Met slim energiemanagement nemen we de obstakels die congestie veroorzaken weg en zorgen we dat bedrijven weer vooruit kunnen.

Whitepaper netcongestie

In deze tijd van netcongestie krijgen wij veel vragen van klanten die plannen hebben om te verduurzamen, uit te breiden of zelfs nieuw te bouwen, maar tegen een capaciteitsprobleem aanlopen. Welke innovaties en maatregelen dragen nu of straks bij aan de oplossing van dit probleem? Lees het in onze whitepaper.

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang het whitepaper direct in je mailbox!

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

BlogNetcongestie
Lees meer over Optimaliseren achter de meter met slim energiemanagement

In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

BlogNetcongestie
Lees meer over In 8 stappen naar een oplossing voor de netcongestie

De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

BlogNetcongestie
Lees meer over De nieuwe Energiewet: wanneer komt die en wat staat erin?

Ontvang onze nieuwsbrief