Slimme technieken verlichten hoge energieprijzen

De hoge energieprijzen raken iedereen. Ondanks dat het kabinet tijdens Prinsjesdag het prijsplafond introduceerde, geldt dit vooralsnog alleen voor huishoudens. Meerdere grootverbruikers van energie in de industrie draaiden hun productie terug of zetten het zelfs helemaal stop. Sportverenigingen zijn genoodzaakt om maatregelen te nemen, voordat de club financieel omvalt. Maar er zijn slimme besparingstechnieken.

Hoge energieprijzen zorgen voor problemen

Grote bedrijven als Damco Aluminium in Delfzijl en zinkproducent Nyrstar legden afgelopen maand de werkzaamheden neer. Chemieconcern Chemelot schaalde de werkzaamheden af. Amateursportclubs vragen zich af of ze de douches, verwarming en veldverlichting nog wel kunnen betalen. Maatregelen zijn soms de enige oplossing. Denk aan verenigingen waar leden niet meer mogen douchen, waar de contributie noodgedwongen omhoog moet of zwembaden die dreigen te sluiten.

Prijsplafond voor bedrijven?

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid voor een subsidieregeling voor energie-intensieve bedrijven. Het gaat hierbij om het midden- en kleinbedrijf, bijvoorbeeld bakkers, slagers en zwembaden. In november wordt hierover meer duidelijk. Deze regeling zal waarschijnlijk niet gelden voor de grote industrie, zoals de chemie-, staal- en aluminiumfabrieken.

Verminderen van uitstoot bij kantoren en verenigingen

Er zijn manieren om minder of zelfs niet meer afhankelijk te zijn van gas. “Ongeveer dertig procent van de CO2-uitstoot ontstaat tijdens het gebruik van kantoren, gebouwen en sportverenigingen”, vertelt Dick Klaassen, Projectleider Systeem Integratie bij Hoppenbrouwers Techniek. “Daar zie ik een besparingspotentieel.”

Ieder bedrijf en elke vereniging heeft verschillende systemen. Van het klimaatsysteem, energiemeters, water- en gastoevoer tot beveiligings– en verlichtingssystemen. Maar weinig mensen weten welke systemen er precies zijn, hoe die staan ingesteld en wat de samenhang is, weet Dick. “Vaak is er geen afstemming tussen de systemen. En kan het zo zijn dat zowel de airco als de verwarming aanstaan om het pand op temperatuur te houden.”

Systeemintegratie

Onze uitdaging in de toekomst: systeemintegratie. “Smart building en smart industry, noemen we dat. Daarmee brengen we verbinding tussen systemen en worden data uitgewisseld. Belangrijk hiervoor is dat de digitale infrastructuur in orde is én alle systemen met elkaar kunnen ‘praten’. “Het systeem ziet dat er een persoon in een bepaalde ruimte is en schakelt het licht en de airco of verwarming aan. Of doet het juist automatisch uit wanneer diegene weg is.”

Lees meer over smart industry

Energieneutraal sportgebouw

Een schoolvoorbeeld: een energieneutraal nieuwbouw sportcomplex van de Erasmus Universiteit. Hoppenbrouwers kreeg de opdracht dit duurzame gebouw te realiseren. Het heeft indrukwekkende techniek, zoals warmtepompen, WKO-installatie, droge koeler, luchtbehandelingskasten en 886 zonnepanelen. Alle systemen staan met elkaar in verbinding dankzij de slimme regeltechniek.

Alternatieven

Niet voor iedereen is een energieneutraal gebouw haalbaar. Want niet bij ieder bedrijf of iedere sportclub is hetzelfde budget beschikbaar of is het mogelijk om nieuwbouw te realiseren. Daarom geeft René Peters, energie-expert bij TNO, tips. “Voor binnensportcomplexen of velden met een kantine of extra grond, is het plaatsen van zonnepanelen de aantrekkelijkste oplossing om snel minder afhankelijk te zijn van gas.”

“Met de huidige gasprijzen lukt het al om de zonnepanelen binnen drie of vier jaar terug te verdienen”, vertelt René. “De zonnepanelen gaan minimaal tien tot vijftien jaar mee. Dat betekent dat je zo’n tien jaar geen gaskosten betaalt.”

“Verder kan een warmtepomp een uitkomst bieden. Of een hybridewarmtepomp, wanneer het te lastig is om alle douches te kunnen verwarmen”, vertelt René. Hij noemt een WKO-installatie als een oplossing voor sportvelden met veldverwarming.

Stap voor stap

Dick besluit: “Slimme technieken hoeven niet te zorgen voor een kapitale investering. Mijn advies: doe het stap voor stap. Zorg voor de juiste apparatuur die de mogelijkheid heeft om te communiceren en data uit te wisselen. Op die manier ben je klaar voor integratie met andere systemen als die mogelijkheid zich aandoet. Begin bijvoorbeeld bij de verlichting. Of met een warmtepomp. En bouw langzaam uit met installaties die met elkaar kunnen praten. De onderlinge afstemming zorgt voor het aanzienlijk reduceren van het energieverbruik.”

Meer over slimme gebouwen? Lees het hier

Maak gebruik van slimme technieken en bespaar op de hoge energieprijzen.

Neem contact op

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Het oog wil ook wat

Blog
Lees meer over Het oog wil ook wat

Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

De laadpaal voor thuis: hoe zit dat?

Blog
Lees meer over De laadpaal voor thuis: hoe zit dat?

Zo presteert jouw warmtepomp op z’n best

BlogHybride warmtepompen
Lees meer over Zo presteert jouw warmtepomp op z’n best

Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

BlogBesparenDuurzaamZonnepanelen
Lees meer over Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

Zonnepanelen of een warmtepomp kopen met het Warmtefonds

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zonnepanelen of een warmtepomp kopen met het Warmtefonds

Thuisbatterij kopen? Hier moet je op letten!

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Thuisbatterij kopen? Hier moet je op letten!

Off grid met behulp van een thuisbatterij: onafhankelijk van het net

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Off grid met behulp van een thuisbatterij: onafhankelijk van het net

Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen

Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

Ontvang onze nieuwsbrief