Bij Hoppenbrouwers vind je specifiek de hybride warmtepomp. Je kunt ook kiezen voor een elektrische warmtepomp, dan ben je direct van het gas af. De hybride warmtepomp is een iets kleinere tussenstap. Deze investering is een stuk minder groot. Elektrische warmtepompen zijn er in verschillende varianten. Ze verwarmen niet alleen je woning, maar ook het water. Daarvoor is wel ruimte voor een boiler nodig en er wordt vaak een buffervat aangeraden. Deze slaat energie op in de vorm van warmte. Dat betekent dat je meer plek moet maken voor een elektrische warmtepomp.
Sommige varianten vragen ook grote aanpassingen aan je woning, zoals de lucht-luchtwarmtepomp en de water-waterwarmtepomp. Denk aan mechanische ventilatie in de woning of putten die geboord moeten worden als warmtebron.
De hybride warmtepomp is het meest laagdrempelige model om mee te verduurzamen. Hij komt naast de cv-ketel te hangen en verwarmt daarmee samen de woning. Bijna heel het jaar kan de pomp het zelf af. Maar als het buiten heel koud is, geeft de cv-ketel een extra zetje. Vooral als er in jouw woning nog een goede cv-ketel hangt, kies je makkelijk voor een hybride warmtepomp. Om met de hybride warmtepomp samen te werken, mag de cv-ketel niet ouder zijn dan zeven jaar. Het is zonde om die goede ketel de deur uit te doen; daarom kies je liever een warmtepomp die ermee samenwerkt.
Kan er ook een hybride warmtepomp in mijn huis?
Grote kans van wel. Er zijn wel twee belangrijke factoren: om de hybride warmtepomp optimaal te laten functioneren, is vloerverwarming als hoofdverwarming een grote aanrader. Bovendien levert een hybride warmtepomp het meest op als je huis goed geïsoleerd is.