Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Thuisbatterijen zijn een hit. De techniek verbetert, de prijzen gaan omlaag en je kunt nu ook de 21% btw onder bepaalde voorwaarden terugvragen. Dat maakt het steeds interessanter om een thuisbatterij aan te schaffen. Maar hoe kun je een thuisbatterij het beste inzetten? We zetten drie voor de hand liggende toepassingen op een rij.

1. Thuisbatterijen voor zelfconsumptie

Een van de manieren waarop je een thuisbatterij goed kunt gebruiken is voor zelfconsumptie. Als je al zonnepanelen hebt, zul je in je app vaak zien dat je op een zonnige dag meer energie opwekt dan dat je zelf verbruikt. In een thuisbatterij kun je die extra opgewekte energie opslaan, zodat je die ’s nachts of ’s ochtends – wanneer de zon nog niet schijnt – weer kunt gebruiken.

Je hoeft daardoor minder terug te leveren tegen een relatief lage terugleververgoeding en kunt op een later moment je eigen energie gebruiken, waardoor je geen stroom van het net nodig hebt. Daardoor bespaar je op je energierekening. Ook verzacht je hiermee de netcongestie: je duwt overdag minder energie het net op, waardoor je overbelasting kunt voorkomen.

Nadeel is dat de opbrengst in de winter over het algemeen een stuk lager ligt. Het lukt dan misschien niet om de batterij vol te krijgen. Terwijl je juist in die koude en donkere periode van het jaar meer energie verbruikt – zeker wanneer je je huis ook verwarmt met een elektrische warmtepomp. In de zomer wek je juist zo veel energie op dat je de batterij niet volledig ontlaadt.

2. Thuisbatterijen voor peak shaving

Een andere toepassing voor thuisbatterijen die we veel zien, is die van ‘peak shaving’. Dat betekent dat je de pieken van zowel je stroomgebruik als je teruglevering afvlakt door de inzet van een batterij. Dit wordt al veel gebruikt op de zakelijke markt, maar kan ook interessant zijn als je een groot huis hebt. Met peak shaving kun je namelijk voorkomen dat je een netverzwaring nodig hebt.

Een netverzwaring kost je gemiddeld zo’n 1.200 tot 2.500 euro per jaar. Op die kosten kun je met een thuisbatterij dus mooi besparen. Maar belangrijker nog: als jij door de netcongestie geen zwaardere aansluiting kunt krijgen, kun je jezelf met de inzet van een thuisbatterij vaak tóch van de benodigde stroom voorzien. Zo kun je je woning toch bouwen of elektrificeren zonder (extra grote) aansluiting op het net.

3. Thuisbatterijen om te handelen

We zien dat ook steeds meer mensen thuisbatterijen gebruiken om te ‘handelen’ met de dynamische energieprijzen. Door een slim energiemanagementsysteem op de batterij aan te sluiten die weet wanneer de goedkope en dure momenten zijn, kun je de batterij automatisch volladen tegen lage tarieven en juist ontladen wanneer de tarieven hoog zijn.

Het energiemanagementsysteem werkt op basis van AI (artificial intelligence, red.) en kent jouw gebruik. Die weet dus wanneer jij veel stroom verbruikt en wanneer minder en stemt dat af op de prijs van de tarieven – die steeds een dag van tevoren bekend worden gemaakt door de energiemaatschappij. Op die manier kun je de opbrengst van je batterij optimaliseren.

Je kunt op deze manier niet alleen op je energierekening besparen, maar er zelfs geld mee verdienen. De kosten van de energie worden namelijk afgetrokken van de opbrengsten bij verkoop. Het is zelfs zo dat je soms wordt betaald om stroom af te nemen van het net. Bijvoorbeeld omdat er veel productie wordt verwacht uit wind- en zonnetarief. Dan worden de inkooptarieven negatief om het net te ontlasten.

Nog meer toepassingen voor een thuisbatterij

Er zijn nog veel meer manieren waarop je een thuisbatterij kunt gebruiken. Zo kun je het ook gebruiken als een noodstroomvoorziening. Daarnaast kunnen thuisbatterijen je helpen om minder afhankelijk te zijn van het stroomnet. Verder verwachten we dat ook de onbalansmarkt in de toekomst steeds interessanter wordt. Hierbij geef je de netbeheerder toestemming om jouw batterij te laden of ontladen op het moment dat er sprake is van onverwachte onbalans op de markt in ruil voor fikse vergoedingen.

Conclusie

Welke optie het meest interessant is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Maar over het algemeen raden we aan om verschillende mogelijkheden te stapelen. De terugverdientijd van een thuisbatterij is op dit moment het kortst wanneer je zonnepanelen combineert met een dynamisch contract én handelt op de onbalansmarkt. Gemiddeld verdien je op deze manier al binnen 4 tot 6 jaar je thuisbatterijen terug.

Bekijk onze thuisbatterijen

Heb jij interesse in thuisbatterijen? Of wil je eerst nog wat meer informatie? Onze adviseurs denken graag met je mee over de beste manier om thuisbatterijen te gebruiken.

BTW ontzorging mogelijk

SigEnergy SigenStor

vanaf € 4.699,-(excl. BTW)
  • 5 kWh minimale opslag
  • uitbreidbaar tot 48 kWh
  • stand-alone systeem
Bekijk product
BTW ontzorging mogelijk

Enphase IQ Battery

vanaf € 3.400,-(excl. BTW)
  • 3,5 kWh minimale opslag
  • uitbreidbaar tot 42 kWh
  • enkel compatibel met omvormers van Enphase
Bekijk product
BTW ontzorging mogelijk

Huawei LUNA2000

vanaf € 3.710,-(excl. BTW)
  • 5 kWh minimale opslag
  • uitbreidbaar tot 30 kWh
  • enkel compatibel met omvormers van Huawei
Bekijk product

Ook interessant voor jou

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Ontvang onze nieuwsbrief