Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

Handelen in energie met thuisbatterijen is dé manier om je investering snel terug te verdienen. Door de koppeling met een slim energiemanagementsysteem kun je handelen met dynamische energietarieven. Zo verdien je dus geld met je thuisbatterij. Hoe dat precies zit? We leggen het je uit.

Dynamische contracten

Handelen met je thuisbatterij is alleen mogelijk met een dynamisch energiecontract. Dit is een relatief nieuwe contractvorm, waarbij je tarieven krijgt die per uur verschillen. De kosten voor stroom zijn lager als er veel productie is uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie, en hoger als er schaarste is, bijvoorbeeld als er veel wordt verbruikt. Het net raakt dan tijdelijk overbelast.

Druk op net verminderen

Met de dynamische tarieven hopen energieleveranciers de druk op het net te verminderen. We hebben in Nederland namelijk te maken met netcongestie. Dat houdt in dat er af en toe een soort files ontstaan op het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld als er op een bepaald moment in een bepaald gebied te veel elektriciteit wordt afgenomen, of als er te veel stroom wordt ingevoerd uit zonnepanelen of windparken.

Handelen met thuisbatterijen

Met een thuisbatterij kun je slim inspringen op die veranderende prijzen. Omdat de batterij zich voltrekt bij lage tarieven en ontlaadt bij hoge tarieven, kun jij flink besparen op je energierekening, de kosten worden namelijk weggestreept tegen de baten. Er zijn zelfs momenten waarop er een negatief tarief geldt voor stroom. De energieleverancier betáált jou dan dus om op dat moment stroom af te nemen.

Slim energiemanagementsysteem

Daarvoor hoef je zelf niet continu in de app te zitten. Je kunt hiervoor een slim energiemanagementsysteem (EMS) inschakelen. Zo’n EMS werkt op basis van AI (artificial intelligence, red.) en kent jouw gebruik. Dit systeem weet precies wanneer jij veel stroom nodig hebt en wanneer juist minder en stemt dat automatisch af op de uurtarieven, die steeds een dag van tevoren bekend worden gemaakt.

Dynamische teruglevertarieven

Dynamische tarieven gelden overigens niet alleen voor de stroom die je afneemt van het net, maar ook voor de stroom die je invoert vanuit bijvoorbeeld zonnepanelen. Op een zonnige dag wordt soms zó veel energie tegelijkertijd ingevoerd dat het net overbelast raakt. De dynamische terugleververgoeding kan op die momenten negatief zijn, waardoor je moet betalen om jouw zonne-energie terug te leveren.

Zonne-energie opslaan met thuisbatterij

Ook dat kun je met een thuisbatterij voorkomen. Door je eigen zonne-energie tijdelijk op te slaan en pas later terug te leveren als er wél een aantrekkelijke vergoeding tegenover staat. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw zonnepanelen een mooi rendement blijven opleveren én voorkom je dat duurzaam opgewekte zonne-energie verloren gaat.

Terugverdientijd bij handelen met thuisbatterij

Door te handelen met wisselende energietarieven kun je jouw thuisbatterij sneller terugverdienen dan wanneer je deze gebruikt voor zelfconsumptie. De gemiddelde terugverdientijd is op dit moment 7 tot 8 jaar. Maar we zien nog kansen om dat verder terug te dringen. Wanneer je een dynamisch energiecontract combineert met de onbalansmarkt, verdien je een thuisbatterij al binnen 4 tot 6 jaar terug.

Meer weten? Lees ook: ‘Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen’

Voorwaarde voor btw-teruggave

Wist je trouwens dat het handelen in energie een voorwaarde is om de btw op je thuisbatterij terug te mogen vragen? De Belastingdienst ziet je dan als een ondernemer. En wanneer je door de ‘handel in energie’ minder dan 20.000 euro omzet maakt, kun je gebruikmaken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Hiermee kun je de 21% btw op de aankoop van je thuisbatterij terugvragen.

Lees ook: ‘Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat’

Nog één keer alle voordelen van handelen met een thuisbatterij op een rijtje:

  • Je kunt er geld mee verdienen
  • Je kunt gebruikmaken van de btw-teruggave
  • Je kunt de terugverdientijd flink verkorten
  • Je helpt de druk op het net te verminderen
  • Je gebruikt meer groenere stroom

Zijn er dan ook nog nadelen?

Wanneer je ervoor kiest om met je thuisbatterij te handelen in energie, maak je tussen de 1,5 en 1,8 cycli per dag. Dat is meer dan wanneer je de thuisbatterij enkel inzet voor eigen gebruik. Daardoor zal de levensduur ook korter zijn. Daarnaast heb je met dynamische tarieven weinig zekerheid. De tarieven worden pas een dag van tevoren bekendgemaakt.

Onze verwachting is nu echter dat dynamische contracten juist voordeliger zijn, als je ze combineert met een thuisbatterij. Zelfs al zouden ze naar het hoogste punt gaan. Want als de tekorten op het net stijgen, worden niet alleen de energietarieven hoger, maar krijg je er ook meer voor terug als je op de juiste momenten ontlaad. Uiteindelijk wegen de hogere kosten zo dus nog steeds op tegen de opbrengsten.

Meer weten over dynamische contracten, of de mogelijkheid om te handelen in energie met thuisbatterijen? Neem gerust contact met ons op. We adviseren je hier graag over.

Ook interessant voor jou

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

BlogDuurzaam
Lees meer over Watt? 5 vragen over de thuisbatterij

Ontvang onze nieuwsbrief