Duurzaam wonen, samen met corporaties

Door Babette van Loon, BU-directeur Woningbouw bij Hoppenbrouwers

De sector woningbouw staat voor een enorme verduurzamingsopgave. Woningcorporaties moeten hun woningvoorraad klaarmaken voor een toekomst zonder fossiele energie. Tegelijkertijd willen ze het wooncomfort van hun huurders verbeteren. Hoppenbrouwers ondersteunt corporaties en aannemers bij deze transitie. Met innovatieve oplossingen, slim energiemanagement en strategische meerjarenplanning helpen we woningcorporaties stap voor stap richting een duurzamere en energiezuinige woningvoorraad.

Duurzaamheid en wooncomfort: een onmisbare combinatie

Veel woningcorporaties focussen op verduurzaming om de klimaatdoelstellingen voor 2050 te halen. Dit betekent een CO2-neutrale woningvoorraad, waarbij gasloze woningen, energiezuinige installaties en duurzame materialen de norm worden. Maar verduurzaming heeft ook direct impact op de leefkwaliteit van bewoners. Een stabiel binnenklimaat, goede ventilatie en lagere energiekosten zorgen voor een comfortabeler en gezonder huis. Marktonderzoek van Markteffect laat zien dat 75% van de Nederlandse huishoudens in 2024 last had van schimmelproblemen, waarvan 80% dit toeschrijft aan slechte ventilatie. Dit benadrukt het belang van een integrale aanpak: verduurzamen moet niet alleen CO2 besparen, maar ook bijdragen aan het welzijn van bewoners.

Bij Hoppenbrouwers zorgen we ervoor dat verduurzaming geen last wordt voor huurders, maar juist een verbetering betekent. Duidelijke communicatie – mogelijk in meerdere talen – en betrokkenheid van bewoners zijn essentieel om hen mee te nemen in het proces. Een mooi voorbeeld is de verduurzaming van 432 woningen in Uden met woningcorporatie Area. Hier maakten centrale gasketels plaats voor warmtepompsystemen, werden de appartementen volledig gasloos en werd de isolatie verbeterd. Met als resultaat minder tocht, een stabielere binnentemperatuur en lagere energielasten.

Uitdagingen bij verduurzaming: hoe pakken we ze aan?

Woningcorporaties lopen tegen verschillende obstakels aan bij het verduurzamen van hun woningvoorraad. Financiële beperkingen, een tekort aan technische capaciteit, gebrek aan inzicht in de huidige energieprestaties en de complexiteit van verduurzamingsprojecten maken het proces uitdagend. De energietransitie brengt nieuwe technieken met zich mee, zoals warmtepompen en slimme energienetwerken. Voor corporaties in de woningbouw betekent dit een grotere rol in de coördinatie van installaties. En dat vraagt om extra samenwerking en kennisdeling vanuit de installateurs.

Eén van de grootste struikelblokken is het gebrek aan inzicht in bestaande installaties en energieverbruik. Zonder data is het moeilijk om prioriteiten te stellen en de meest impactvolle verduurzamingsmaatregelen te kiezen. Dit is waar slimme technologieën en digitalisering het verschil kunnen maken.

Slimme technologieën als oplossing

Hoppenbrouwers is momenteel bezig met de ontwikkeling van eigen energiemanagementsystemen. Deze systemen zijn ontworpen om energievraag en -aanbod te balanceren en gebruikers inzicht te geven in hun energieverbruik. Ze kunnen in de toekomst mogelijk ook woningcorporaties ondersteunen bij het optimaliseren van energieprestaties, wat kan bijdragen aan zowel kostenbesparing als meer comfort voor huurders. Digitalisering helpt daarbij om processen efficiënter te maken. Denk aan automatische verwerking van werkbonnen, voorspellend onderhoud en gestroomlijnde communicatie richting bewoners. Door data te verzamelen en analyseren, kunnen woningcorporaties beter onderbouwde beslissingen nemen en duurzame keuzes maken.

Daarnaast bieden wij een totaalpakket: van strategische meerjarenplanning en seriematige verduurzaming tot aan service en onderhoud. Onze klantendesk staat direct in contact met bewoners, waardoor we de corporatie ontlasten en zorgen voor een soepele communicatie.

Wat kunnen woningcorporaties nu al doen?

Corporaties kunnen direct impact maken met kleine stappen die snel resultaat opleveren. Denk aan slimme meters, energiezuinige verlichting en eenvoudige isolatiemaatregelen. Maar een strategisch verduurzamingsplan is minstens zo belangrijk. Door een langetermijnvisie te hanteren en huurders actief te betrekken, wordt niet alleen de impact vergroot, maar ook het draagvlak versterkt.

Bij verduurzaming geldt de Trias Energetica als leidraad:

  1. Verminder energieverbruik door isolatie (dak, gevel, ramen).
  2. Gebruik duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen.
  3. Maak efficiënt gebruik van fossiele energie waar mogelijk.

Ook is het belangrijk om vooruit te kijken. De energietransitie versnelt, en trends zoals energiehubs en slimme energienetwerken worden de komende jaren steeds belangrijker. Digitalisering helpt woningcorporaties om processen te optimaliseren en met minder mensen meer te doen.

Samen naar een duurzamere woningbouw

De uitdagingen zijn groot, maar met de juiste strategieën, technologieën en samenwerkingen kunnen woningcorporaties stappen zetten naar een duurzamere en comfortabelere woningvoorraad. Hoppenbrouwers gelooft in samenwerking en totaaloplossingen om corporaties en aannemers volledig te ontzorgen. Samen bouwen we aan een toekomstbestendige woningmarkt.

Wil je meer weten over hoe wij corporaties ondersteunen bij verduurzaming?

Neem contact met me op en laten we samen de volgende stap zetten!

Babette van Loon

Business unit directeur Woningbouw0412 451 623

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

Wat betekent de energietransitie voor de woningbouw?

BlogDuurzaam
Lees meer over Wat betekent de energietransitie voor de woningbouw?

Maak van modulair bouwen de standaard in de woningbouw

BlogInnovatie
Lees meer over Maak van modulair bouwen de standaard in de woningbouw

Corné de Meijer: Kansen pakken in de woningbouw

BlogInnovatie
Lees meer over Corné de Meijer: Kansen pakken in de woningbouw

Ontvang onze nieuwsbrief