Betalen voor zelf opgewekte zonnestroom? Dacht het niet!

Hoe je het maximale uit je eigen zonnestroom haalt

Er zijn genoeg manieren waarmee je jouw opgewekte zonnestroom in jouw eigen (financiële) voordeel kan laten werken. In dit blog geven we je een aantal oplossingen waar je aan kunt denken.

Als trotse zonnepanelenbezitter heb je het misschien al voorbij zien komen in de media: energiemaatschappijen willen je stimuleren om je opgewekte energie zelf te gebruiken. Dit doen ze door de vergoedingen voor teruggeleverde stroom te verlagen, kosten in rekening te brengen voor de zonnestroom die je teruglevert aan het net, en elektrische thuisoplossingen aan de man te brengen. En met de salderingsregeling die in 2027 verdwijnt, kom je in een minder zonnige tijd terecht als je blijft terugleveren. Maar geen zorgen! Hoe je de dans met het betalen voor zelf opgewekte zonnestroom ontspringt, lees je hier.

Salderen: geweldig voor jou, minder leuk voor de energiemaatschappijen

Salderen betekent dat je de energie die je aan het net levert, mag aftrekken van je verbruik. Dus als je in de zomer meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je dit overschot in de winter gebruiken. Hierdoor had je in de winter vaak gratis stroom.

Hoewel salderen geweldig is voor jou, zijn energiemaatschappijen minder blij. Zij blijven zitten met de kosten van onverkochte ingekochte stroom en de grote hoeveelheden zonnestroom zorgen midden op de dag voor onbalans op de energiemarkt. Dit leidt vaak tot negatieve energieprijzen, waarbij energiemaatschappijen moeten betalen om hun stroom kwijt te raken. Dat willen ze niet, dus verlagen ze de vergoedingen voor teruggeleverde stroom en rekenen soms kosten voor de stroom die je aan het net levert. Zo willen ze jou stimuleren om meer van je opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken.

Misschien denk je nu...

Als duurzame goeddoener zit je natuurlijk niet te wachten op dit soort stimulans. En misschien denk je nu zelfs, “Het is allemaal veel te ingewikkeld geworden, ik trek de stekker straks wel gewoon uit mijn zonnepanelen.” Begrijpelijk, maar dat zou erg zonde zijn van je duurzame investeringen. Gelukkig zijn er manieren waarmee je jouw opgewekte zonnestroom alsnog in jouw eigen (financiële) voordeel kan laten werken. Hieronder schetsen we een paar oplossingen die de overweging waard zijn.

Thuisbatterij: energie opslaan voor het juiste moment

Een thuisbatterij is een interessante oplossing. Overdag slaat het de extra energie van je zonnepanelen op. ’s Avonds en op bewolkte dagen gebruik je deze opgeslagen energie, waardoor je minder afhankelijk bent van het net en meer profiteert van je eigen stroom. Dit levert je lagere energiekosten op en een efficiëntere benutting van je opgewekte stroom.

Energieleverancier Eneco biedt zelfs een vergoeding als je hen toestaat je batterij zo nu en dan aan te sturen, zodat zij jouw energie kunnen beheren en piekbelasting op het net kunnen voorkomen. Als consument kun je ook zelf handelen op de onbalansmarkt, waarbij je profiteert van prijsverschillen door op het juiste moment energie te gebruiken of te leveren.

De juiste thuisbatterij kiezen is maatwerk, en wij helpen je graag om de beste keuze te maken.

Kom in contact voor vrijblijvend advies

Airco: voordelig en duurzaam verwarmen

Een huis dat niet alleen koel blijft in de zomer, maar ook heerlijk warm is in de winter. En dat allemaal dankzij je eigen opgewekte zonnestroom. Moderne airco’s met warmtepomptechnologie maken dit mogelijk. Overdag, terwijl je zonnepanelen op volle toeren draaien, gebruik je deze stroom om je huis te koelen of te verwarmen. Dit betekent niet alleen een hoger zelfverbruik, maar ook een lagere gasrekening en minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

En met die thuisbatterij erbij, heb je nog meer flexibiliteit om je huis precies op het juiste moment te verwarmen. Onder aan de streep: slimmer energiegebruik en lagere kosten. Win-win!

Doe de aircokiezer

Laadpaal: Je auto opladen met eigen stroom

Met een eigen laadpaal voor je elektrische auto rijd je op pure zonnestroom. Laad je auto overdag op, wanneer je zonnepanelen op volle kracht draaien, en geniet van gratis, groene energie. Ben je overdag vaak van huis? Geen probleem! Met een thuisbatterij kun je je auto ook ’s nachts opladen met de energie die je overdag hebt opgewekt. Zo verhoog je je zelfverbruik en bespaar je flink op de laadkosten van je auto. Welke laadpaal het beste bij jou past? Daar helpen we je graag bij!

Kom in contact voor vrijblijvend advies

Er zijn natuurlijk nog veel meer slimme manieren om je zonne-energie optimaal te benutten en te voorkomen dat je moet betalen voor teruglevering. Denk aan slimme huishoudelijke apparaten en energiebeheersystemen. We denken graag met je mee om te bepalen welke oplossingen het beste bij jouw situatie passen.

Neem contact op

Ook interessant voor jou

In 1 week je huis verduurzamen? Zo doe je dat!

BesparenDuurzaamTrends
Lees meer over In 1 week je huis verduurzamen? Zo doe je dat!

Verwarmen met een airco

BlogAirco'sDuurzaam verwarmen
Lees meer over Verwarmen met een airco

Thuisbatterij: je levert toch niet in?

BlogDuurzaam
Lees meer over Thuisbatterij: je levert toch niet in?

Ontvang onze nieuwsbrief