De nieuwe locaties van onze opdrachtgever TMZ (TriviumMeulenbeltZorg) zijn bijna energieneutraal. Er is nauwelijks fossiele brandstof nodig om te verwarmen en er kan energiezuinig gekoeld worden. Bij Het Borsthuis in Hengelo hebben de medewerkers van Hoppenbrouwers Techniek Almelo onlangs HeatPipes en een extra warmtepomp geïnstalleerd. Een mooie stap waardoor nu ook de warmwatervoorziening voor het gehele pand is verduurzaamd.
Bij Het Borsthuis wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte en warmtepompen. Ook daar is dus nauwelijks fossiele brandstof nodig om te verwarmen. Ook zijn de ventilatoren in de luchtbehandelingskasten vervangen, wat zorgt voor besparing van energie- en onderhoudskosten. “Voor de verduurzaming van Het Borsthuis was het uitgangspunt om zonder gas te verwarmen”, vertelt coördinator technische dienst Peter Scheffer. “Gas gebruiken we dan alleen als back-up. Ook het douchewater wordt duurzaam opgewekt. Het is dus echt een hybride oplossing. De ketels blijven, maar er komt een warmtepomp en er komen HeatPipes bij.”
De aanleiding voor de verduurzaming van Het Borsthuis was volgens Mark Kranenbarg, hoofd gebouwenbeheer bij TMZ, dat de warmtekracht koppeling aan vervanging toe was. “We hebben vervolgens gekeken of we kunnen werken met andere middelen om warm water op te wekken. Samen met Hoppenbrouwers Techniek Almelo hebben we toen gekozen voor een zonthermisch systeem (HeatPipes).”
Jurgen Holslag van Hoppenbrouwers Techniek Almelo is projectleider bij de verduurzaming van Het Borsthuis. Hij legt uit hoe de HeatPipes werken. “HeatPipes absorberen warmte uit zonlicht en is dus een zonne-energie systeem. Aan de ene kant gaat er koud water in en aan de andere kant komt het er weer opgewarmd uit. Als er niet voldoende zonne-energie is, springt de warmtepomp bij. Het is de goedkoopste manier om warmte op te wekken.”