Een energieneutraal sportcomplex bestaande uit 8 zalen waar zo’n 11.000 sportpashouders, 25 verenigingen en 50 verschillende sporten gebruik van kunnen maken. Dat was de wens van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hoppenbrouwers kreeg de opdracht om de werktuigbouwkundige-, elektrotechnische-, sprinkler-, BMI- en beveiligingsinstallaties te realiseren voor dit nieuwe sportgebouw. Om een duurzaam gebouw te ontwikkelen is het voorzien van een WKO-installatie die op één van de vier reeds bestaande clusterbronnen is aangesloten. Ook krijgt het gebouw een zogeheten digital-twin waarin alle belangrijke informatie van het pand is verwerkt. Een primeur op het gebied van de techniek!
Het Hoppenbrouwers-team bouwde zo’n 4 ruimtes vol met techniek. Niet zomaar techniek, maar indrukwekkende techniek waaronder warmtepompen, een WKO-installatie en een droge koeler. “Deze WKO-installatie met warmtepomp en zonnepanelen is er onder meer verantwoordelijk voor, dat de teller op 0 blijft staan”, vertelt Sam van de Pol, werkvoorbereider bij Hoppenbrouwers. “Het nieuwe sportgebouw is toonaangevend op het gebied van duurzaamheid.” Het hele gebouw is voorzien van vloerverwarming en er zijn in totaal 9 luchtbehandelingskasten gepositioneerd. Het complete gebouw is in staat om standalone te functioneren door de slimme regeltechniek. In de bouw worden circulaire materialen gebruikt, zoals staal voor de plafonds dat uit een jeugdgevangenis komt en circulair hout dat voor de wanden is gebruikt. Natuurlijk is er overal ledverlichting mét bewegingsmelding. Ook de installaties zijn hierop aangesloten, waardoor energieverspilling wordt geminimaliseerd. Tot slot liggen er op het dak 886 zonnepanelen van 380 Wp, die een totaal elektrisch vermogen leveren van 336,5 kW.”
Duurzaam op duurzaam
Naast alle verduurzaming die Hoppenbrouwers wist te realiseren, werd er nog een verduurzaamheidsslag gemaakt. Normaal gesproken wordt bij het koelen met de warmtepomp de restwarmte de lucht in gestuurd. Nu is het systeem zo ingericht dat die restwarmte wordt gebruikt om het tapwater op te warmen, wat dus betekent dat je zo weinig mogelijk energieverlies hebt.