Bij het installeren van een duurzaam zwembad kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Want hoe zorg je ervoor dat het agressieve chloor je installaties niet aantast en wanneer voldoe je aan de strenge eisen die voor een nieuw zwembad gelden? Voor opdrachtgever Van der Horst Aannemers verzorgden wij de elektrotechnische, werktuigbouwkundige, beveiligings– en zonnepaneleninstallaties van zwembad Valkenhuizen in Arnhem.
Het agressieve milieu binnen een overdekt zwembad
“In een overdekte zwembadomgeving heb je te maken met chloride, water en warmte. Zij samen zorgen voor een agressief, corrosief milieu en vreten de ophangingen aan,” vertelt René de Bie, projectcoördinator. “Deze bijzondere kenmerken vragen om een specifieke aanpak; dit doen we door NPR 9200 toe te passen. Dit is een richtlijn over metalen ophangconstructies en bevestigingsmiddelen in zwembaden.” René vervolgt: “zo moeten wij bijvoorbeeld de kabelgoot thermisch verzinkt uitvoeren waardoor het materiaal niet wordt aangetast. Ook moeten we alle componenten dual safe ophangen. Dat wil zeggen dat alle installaties worden opgehangen met back-up bedrading.”
Duurzame installaties
“Bij het ontwerp van het zwembad moesten we bepalen hoe we dit duurzaam en gasloos konden installeren. Zo hebben we gekozen voor een warmtepomp en wordt het douchewater via zonnecollectoren opgewarmd.” legt René uit. “Bovendien verspillen we zo min mogelijk water. Al het water dat door het afvoerputje gaat, hergebruiken we weer voor opwarming van het zwembadwater. Op het dak wordt door de opwekking met zonnepanelen energie terug geleverd voor de eigen installatie én aan het net van de eindgebruiker, de Gemeente Arnhem.”