Op 15 oktober 2018 werd de eerste Biomakerij van Nederland geopend, en wel bij Abdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot. De volgende belangrijke stap in het verduurzamen van de abdij, waar broeder Isaac van deze abdij een groot voorstander van is.
‘Geen druppel water zal het terrein verlaten, anders dan in de vorm van bier’ is de ambitie.
Biozuivering maakt afvalwater schoon
De duurzaamheidsambitie van Abdij OLV van Koningshoeven was onder andere bekend bij Istvan Koller, werkzaam bij Waterschap de Dommel. Hij introduceerde bij broeder Isaac de Hongaarse waterzuiveringtechniek van Biopolus. Zo is het innovatieballetje gaan rollen en is op de plek waar tot 2018 enkel braakliggend land was, een biokas ontstaan waar zo’n 190 verschillende planten hun stek hebben gekregen. Hun wortels groeien in het afvalwater en klampen zich vast aan kunstwortels. De bacteriën die van de plantenwortels afkomstig zijn, zuiveren in combinatie met een ingenieus beluchtingssysteem het afvalwater. Dat zuiveringsproces verloopt in twee gescheiden stromen; een proces voor het zuiveren van het huishoudelijk afvalwater en een proces voor het zuiveren van het afvalwater dat afkomstig is uit de bierbrouwerij van Abdij OLV van Koningshoeven.
Samenwerken als één team
KWS-onderneming MJ Oomen riool- en betontechniek en Hoppenbrouwers Techniek, o.a. gespecialiseerd in waterzuivering, vonden elkaar in de uitvoering van dit bijzondere project, dat door de Unie van Waterschappen is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2018. Terwijl eind 2018 de laatste hand wordt gelegd aan de verdere inregeling van het systeem, spreken Jeannot Bergé (projectleider MJ Oomen), John Hermans (uitvoerder MJ Oomen) en Jeroen Machielsen (projectleider Hoppenbrouwers Techniek) elkaar in hun gezamenlijke bouwkeet op het terrein van de abdij.
John Hermans: “De zeven liter afvalwater, nodig om één liter bier te maken, ging voorheen via de afvoerleiding naar Tilburg. Die leiding is onderbroken voor het gescheiden zuiveringsproces. Het afvalwater afkomstig uit de brouwerij is na de zuivering bijna zó schoon genoeg dat het bijna terug het brouwproces in kan, voor bijvoorbeeld het spoelen van flessen. Een volledig gesloten systeem is de ambitie. Zelfs het beetje slib dat over blijft, gaat in de toekomst hergebruikt worden als meststof.”
“Het mooie van het verhaal is dat Oomen en Hoppenbrouwers nog nooit eerder hadden samengewerkt” zegt Jeannot Bergé. “In deze bijzondere werksetting bij Abdij OLV van Koningshoeven hebben we als één team gewerkt, waarbij onze kennis in elkaar grijpt. We snappen elkaars toegevoegde waarde.” John: “Met Hop-uitvoerder Marc van Erp voorop. Hoe hij schakelt, is ongekend. Als ik iets vroeg, hoorde ik niet één keer dat het niet mogelijk was omdat er te weinig mensen zouden zijn. Hij regelde het gewoon. En hoe Niels Beekman, een jongen van negentien, zelfstandig de verantwoordelijkheid neemt voor het aanleggen van de elektra. Dat doet niemand hem na.”