Het meest genoemde alternatief om je gasverbruik te verminderen, is de (hybride) warmtepomp. Maar voor sommige huizen is dat best een grote investering. Fun fact: een airco werkt als een lucht-luchtwarmtepomp. Schakel je over op de airco als warmtebron, dan heb je geen gas meer nodig om je huis te verwarmen. Alleen het warme water heeft nog een cv-ketel nodig. Dat maakt de airco een energiezuinige optie om sneller van het gas af te zijn.
Zo energiezuinig is de airco echt
“Maar Hoppenbrouwers Techniek, ik lees overal dat een airco slecht is voor het milieu. Waarom moet ik er dan een aanschaffen?” Heel goede vraag. Ons antwoord: om te bepalen of een airco zuinig is of niet, moet je naar verschillende aspecten kijken. Zo is de airco een ideaal alternatief wanneer je langzaamaan van het gas af wilt. En bovendien: een airco is helemaal niet zo vervuilend zoals veel mensen beweren. We vertellen je hoe dat zit.
Gasverbruik verminderen
Samen met zonnepanelen
Nog iets dat we vaak horen: een airco verbruikt veel energie. Uiteraard stijgen de energiekosten als je niet langer met gas maar met elektriciteit verwarmt, of in het geval van de airco verkoelt. Het is helemaal ideaal om een airco te combineren met zonnepanelen. Liggen deze al op je dak, dan draait de airco misschien wel helemaal op eigen opgewekte stroom. Weg argument van hoge elektriciteitskosten.
Per ruimte ‘stoken’
Zet je de thermostaat op 19 graden, dan werkt de cv-ketel of de warmtepomp hard om je woning op die temperatuur te krijgen. Zet je de airco op 19 graden verwarmen, dan wordt alleen de ruimte waarin de airco hangt verwarmd, of verkoeld. Per ruimte ‘stoken’ is een stuk voordeliger dan meteen het hele huis verwarmen. Je kunt ervoor kiezen om maar één ruimte te verwarmen of zelfs om de woonkamer tot een fijne 20 graden te verwarmen en de slaapkamer tot maar 18 graden.
Koudemiddel
Iedere airco heeft een koudemiddel. Dat onttrekt de warmte aan de lucht, verdampt die en stuurt die via de buitenunit het huis uit. Het koudemiddel is ook precies het onderdeel waar veel over te doen is. Eerlijk is eerlijk: koudemiddel is schadelijk voor het milieu. Er zitten namelijk f-gassen in die schadelijk zijn voor het broeikaseffect. Mits het daarin terechtkomt. Lekt het bijvoorbeeld, dan vormt het een probleem.
Om dat te voorkomen, mogen airco’s alleen worden geïnstalleerd door gecertificeerde monteurs, zoals die van Hoppenbrouwers. Zij weten exact hoe ze veilig moeten installeren, en hoe ze lekken kunnen tegengaan. Daarnaast installeren wij alleen airco’s met het R32-koudemiddel, het milieuvriendelijkste dat er momenteel is.
Onderhoud maak zuinig
Voor ieder apparaat geldt: het blijft beter werken als je het regelmatig laat onderhouden. Voor de airco is dat niet anders. Wij adviseren daarom minimaal iedere twee jaar onderhoud te laten uitvoeren. Vanwege het koudemiddel moet dit ook door een gecertificeerde monteur gebeuren. Het onderhoud voorkomt niet alleen storingen of problemen, maar verlengt ook de levensduur en de efficiëntie van de airco. Deze blijft alleen zo energiezuinig werken als alle onderdelen up-to-date en schoon zijn. Daar zorgen we voor.
Met de aircokiezer op onze website vind je precies de airco die bij jouw woonwensen aansluit.