In de media wordt veelvuldig gesproken over koperdiefstal in zonneparken. “We zien een grote toename van het aantal gevallen waarin kilometers kabels worden gestolen in zonneparken”, zegt Jarno de Vroom, projectcoördinator en beveiligingsadviseur bij Hoppenbrouwers Techniek. “En ook dat verzekeraars niet goed weten wat ze ermee aan moeten.” Dat resulteert in steeds strengere eisen voor de beveiliging van de parken. Maar met weinig eenheid, wat lastig werken is voor zonneparkbouwers.
Beveiliging zonneparken: noodzaak
Er gaat geen week voorbij zonder een krantenkop ‘Koperdiefstal zonnepark’. Vaak in dikgedrukte letters. Met welke zorgwekkende trend hebben we hier te maken? En belangrijker nog: wat doen we tegen dit probleem? Expert Jarno de Vroom van Hoppenbrouwers Techniek legt het uit.
Een zorgwekkende trend: koperdiefstal
Wie steelt wat?
Het probleem van koperdiefstal op zonneparken groeit hard. Nederland heeft te maken met professionele bendes die slim te werk gaan. Ze knippen het hekwerk kapot, dringen het terrein binnen, gebruiken 4G-blockers om beveiliging tegen te gaan en roven met grof geweld de kabels. De schade die overblijft, is enorm en kan in de tonnen lopen. Niet alleen door de meegenomen materialen, maar ook door de kapotte panelen en omvormers. Daardoor kan er geen zonnestroom opgewekt worden gedurende een vaak lange periode van schadeherstel.
Het probleem voor zonneparkbouwers en -eigenaren
Door deze trend komen de experts van Hoppenbrouwers Techniek steeds vaker aan tafel bij zonneparkbouwers en -eigenaren om te praten over beveiliging. Jarno: “Er is geen richtlijn voor beveiliging bij de bouw van zonneparken. Dat is lastig, want dat betekent dat die vaak niet meegenomen wordt in het bouwplan. Pas nu diefstal een trend is, komen bouwers en eigenaren van zonneparken bij ons voor advies. We zien dat er een onduidelijk beeld is van de noodzaak van investeren in de beveiliging van zonneparken.”
Waarom dat beeld niet matcht met de realiteit is tweeledig. Enerzijds is het probleem nieuw. Jarno: “Voorheen waren er nog weinig zonneparken, en dus was er ook nauwelijks sprake van diefstal en vernieling. Tegenwoordig schieten ze als paddenstoelen uit de grond en daarmee groeit ook het probleem. Het is dus logisch dat mensen niet beseffen wat er komt kijken bij het beveiligen van een zonnepark. Ze hebben er nog nooit bij stilgestaan.” Anderzijds komen verzekeraars ineens met allerlei ongegronde eisen. Zoals: er moet een gecertificeerde beveiliging zijn. Maar er is nog helemaal geen certificering. Jarno: “Ook liggen richtlijnen ver uit elkaar. De ene verzekeraar eist enkel hekwerk en een camera, de ander wil elke hoek in beeld hebben.”
Het advies is duidelijk
Jarno: “Neem direct bij de bouw van het zonnepark de beveiliging al mee. Dan kom je later niet voor die extra investering te staan. Een zonnepark is namelijk geen woning of bedrijfspand: er komt een complexe beveiliging bij kijken. Neem je die al mee in de plannen, dan voorkom je bijvoorbeeld ook dat er te weinig ruimte rondom de panelen is om de beveiliging te plaatsen. En we kunnen oplossingen meenemen die anders naderhand niet meer te realiseren zouden zijn, zoals het vastleggen van de kabels.”
Hoppenbrouwers werkt samen aan een richtlijn
Twee jaar geleden ging beveiligingsadviseur Jarno zich verder verdiepen in zonneparkbeveiliging. Zo zit hij geregeld aan tafel met verzekeraars en werkt hij hard aan het creëren van een duidelijke richtlijn. “De verzekeraars weten het ook niet precies. Daarom kijken we samen naar goede oplossingen. Van daaruit kunnen we ook beleid creëren dat voor iedereen gelijk is”, aldus Jarno.
Een van de beveiligingsoplossingen is de thermal radar
Jarno: “Deze combinatie van een speciale camera en een gewone camera brengt het hele terrein in beeld: een nieuwe manier van beveiligen die uitstekend werkt. Het scheelt ook de helft aan kosten dan wanneer je met gewone camera’s alle hoeken in beeld brengt. Vanwege de nieuwe techniek kijken verzekeraars er sceptisch naar. Maar wij gaan altijd met ze in gesprek over de voordelen en zekerheden van onze beveiligingsoplossingen. Op basis daarvan keuren ze het goed.”
Zonneparkbeveiliging vraagt om continue innovatie
De experts van Hoppenbrouwers Techniek werken continu aan betere beveiliging. “De dieven zijn slim. Ze zoeken steeds een nieuwe manier om je te slim af te zijn. Gelukkig werken wij continu aan verbetering en onderzoeken we de nieuwste technologieën om de beveiliging nog zekerder te maken”, vertelt Jarno. Daarom zit hij geregeld met leveranciers en softwareontwikkelaars aan tafel. “Zien we dat ze 4G-blockers gaan gebruiken, dan bedenken wij iets om ons daartegen te wapenen. Ik breng de juiste mensen bij elkaar en zo innoveren we continu voor onze opdrachtgevers.”
Nauwe samenwerking
Samen bereik je veel meer dan alleen – dat kenmerkt Hoppenbrouwers Techniek. De nauwe samenwerking met Perisec B.V. is daarvan het voorbeeld. Directeur-eigenaar John van Puijenbroek vertelt: “Ik werk al een jaar of vijf samen met Hoppenbrouwers Techniek, sinds 2021 een stuk intensiever, want toen ontstond het idee van de thermal radar; Jarno adopteerde dat. Ik begeleid nog steeds de eerste installaties. Dan kom ik met mijn demobus naar de locatie en laat ik precies zien hoe alles werkt. Dat resulteert in een prachtige samenwerking.”
Heb je een vraag?
Neem contact met mij op. Ik help je graag.
Over Hoppenbrouwers
Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.
Voor particulieren
Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.
Bekijk onze productenZakelijke klanten
Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.
Bekijk onze markten