Van C naar A+: Wouter en Bas in gesprek over klimaatdoelen

Bijna de helft minder CO2-uitstoot dan in 1990: dat is het Nederlandse klimaatdoel van 2030. Sterker nog, in 2050 moet de uitstoot 95% minder zijn dan in 1990. Hoe haalbaar dat streven is vertellen Projectleider Elektrotechniek Bas Tekath en Clusterleider Duurzame Energie Wouter Hendrickx.

Ontdek hoe Hoppenbrouwers nadenkt over innovatie, vergroenen en duurzaamheid.

Download ons e-book

Het behalen van de klimaatdoelen

Om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren, zijn er nieuwe regels opgesteld. Zo moeten kantoren vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. En worden nieuwbouwwoningen Bijna Energie Neutraal Gebouwd (BENG). Bas: “Als duurzame installateur proberen we onze klanten hierop voor te bereiden en eraan bij te dragen. Zo adviseren we proactief over het energielabel en zorgen we ervoor dat nieuwbouwwoningen met behulp van onze installaties BENG zijn.”

Of deze maatregelen voldoende zijn om de klimaatdoelen te bereiken, is nog maar de vraag. Want met het halveren van de uitstoot in 2030, zijn we er nog niet. In 2050 mag Nederland nog maar een minimale CO2-uitstoot hebben. “Dat vraagt om structurele aanpassingen in verschillende sectoren en nadenken over lange termijnoplossingen”, aldus Wouter.

Stop met kortetermijndenken

Waar we nu met z’n allen hard aan werken, is kantoorpanden voor 2023 naar energielabel C krijgen. Logisch, want dat wordt ze opgelegd vanuit de overheid. Toch pleiten Bas en Wouter voor verder kijken. “Natuurlijk kunnen we helpen energielabel C te verkrijgen door het klimaatsysteem te vernieuwen, ledverlichting toe te passen en te isoleren. Maar liever gaan we in gesprek over de lange termijnplannen van het pand. Want wie weet welk energielabel je vanaf 2050 moet hebben. Beter om het in één keer goed te doen, dan nogmaals aan te passen”, zegt Bas.

Wouter vult aan: “Uiteindelijk kun je geld maar één keer uitgeven. Liever doe je dat dus meteen goed voorbereid op de toekomst. Blijf jij nog jaren in een kantoorpand of huis zitten, doe dan meteen de investeringen die je ook na 2023 toekomstbestendig maken. Verhuis je na een jaar al, dan kies je misschien niet zo snel voor een gebouwgebonden installatie.”

In dit artikel lees je wat de energietransitie inhoudt en wat de energielabelverplichting voor jouw kantoor betekent.

Lees het artikel

Inspelen op doelen overheid

Meer doen dan de gestelde eisen, daar twijfelen mensen over. Want, weten we zeker dat de gestelde eisen volgend jaar niet veranderen? Of passen we de doelen misschien weer aan in 2023? “Natuurlijk kun je je nooit helemaal voorbereiden op wat de overheid in de toekomst gaat doen”, vertelt Bas. “Maar wij kijken naar de trends en schatten in hoe groot de kans is dat er een regel verandert. Zo zal de nieuwe methode NTA 8800 om de energieprestatie van gebouwen te bepalen niet overboord worden gegooid. Daar spelen we dus op in.”

Wouter en Bas denken zelfs het liefst nog verder dan de doelen die er nu staan. Wouter: “Als duurzame installateur moeten we juist de stap extra zetten. Dus doelen we liever op een energielabel A. Dat scheelt op de langer termijn weer nieuwe aanpassingen doen.”

Voldoen aan duurzame eisen

Wat Wouter opvalt als het gaat om het voldoen aan de duurzame eisen, is dat er snel wordt ingezoomd op bepaalde zaken zoals het beter isoleren van een gebouw. Logisch als het gaat om het verder helpen van onze klanten. Maar het als Clusterleider Duurzame Energie kijkt hij binnen Hoppenbrouwers naar het grotere plaatje.

Wouter: “Intern moet er een kapstok komen waar duurzaamheidsvraagstellingen onder worden gehangen. Duurzaam bouwen is daar dan bijvoorbeeld een onderdeel van. Hoe steken we dat duurzaam in? Maar laten we ook kijken naar het inkopen van de componenten.”

Hapklare bites

Duurzaam bouwen of ethisch zakendoen, kun je volgens Wouter onderverdelen in kleinere, behapbare categorieën. “Verdeel duurzaam bouwen bijvoorbeeld in duurzaam opwekken en opwarmen. Door het op te delen, is het toegankelijker en gaat het vanzelf door de organisatie sijpelen.”

Neem contact op

Vooroplopen als duurzame installateur

Wat bij beide mannen voelbaar is, is het gebrek aan ambitie vanuit de overheid. “We kunnen zoveel meer”, vertelt Bas. “Ik vind een energielabel C ronduit laag. Daarom kijk ik binnen Hoppenbrouwers hoe we panden naar label A krijgen. En zijn we bijvoorbeeld bezig met een bus die op waterstof rijdt. Door niet precies volgens de regels te verduurzamen, maar juist éxtra stappen te zetten, kunnen we vooroplopen als duurzame installateur.”

“Het liefst zie ik zelfs energie neutrale panden”, vult Wouter aan. “Daar zijn echt stappen in te maken.”

Ambitieus doelen behalen

De ambitie om verder te gaan dan de gestelde klimaatdoelen, stopt niet bij kantoren of woningen. “Waarom zouden we ons inperken als we met z’n allen de doelen moeten behalen? Laten we kijken naar scholen, sportcomplexen en winkelcentra.”

De wens om ambitieuzer om te gaan met de klimaatdoelen, ontbreekt bij Wouter en Bas in ieder geval niet. “Verschillende sectoren hebben andere regels vanuit de overheid opgelegd gekregen. Het kan best een uitdaging zijn die met elkaar te rijmen. Ondanks dat de doelen los van elkaar staan, zijn er voldoende raakvlakken”, zegt Bas. “Als duurzame installateur weten we deze aan elkaar te koppelen waar nodig en de extra stap voor onze klant te zetten.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Het oog wil ook wat

Blog
Lees meer over Het oog wil ook wat

Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

BlogCV-Ketels
Lees meer over Cv-ketel onderhoud, belangrijker dan je denkt!

De laadpaal voor thuis: hoe zit dat?

Blog
Lees meer over De laadpaal voor thuis: hoe zit dat?

Zo presteert jouw warmtepomp op z’n best

BlogHybride warmtepompen
Lees meer over Zo presteert jouw warmtepomp op z’n best

Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

BlogBesparenDuurzaamZonnepanelen
Lees meer over Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie voor 2025

Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

Zonnepanelen of een warmtepomp kopen met het Warmtefonds

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zonnepanelen of een warmtepomp kopen met het Warmtefonds

Thuisbatterij kopen? Hier moet je op letten!

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Thuisbatterij kopen? Hier moet je op letten!

Off grid met behulp van een thuisbatterij: onafhankelijk van het net

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Off grid met behulp van een thuisbatterij: onafhankelijk van het net

Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen

Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

Ontvang onze nieuwsbrief