De 5 meest gegoogelde vragen over hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen winnen aan populariteit, zeker nu blijkt dat ze beter presteren dan verwacht en consumenten te maken hebben met hoge gasprijzen. Maar hoe werkt een hybride warmtepomp eigenlijk, en met welke zaken moet je rekening houden voor aanschaf? Om hier meer duidelijkheid over te geven beantwoordt verkoopadviseur Maurice Koeken de 5 meest gegoogelde vragen over hybride warmtepompen.

1. Hoe gebruik je de hybride warmtepomp het beste?

Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je cv-ketel om je woning te verwarmen. De elektrisch aangedreven warmtepomp neemt de verwarming het grootste deel van het jaar voor zijn rekening. Dit werkt het best met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming. Dankzij het grote vloeroppervlak hoeft de warmtepomp namelijk minder hard te werken om de ruimte te verwarmen. Dat is energie-efficiënter en dus beter voor het rendement.

De cv-ketel, die op gas werkt, zorgt ondertussen voor het warme water en helpt het huis verwarmen als het buiten echt koud wordt, bijvoorbeeld een aantal graden onder nul. Daarmee verbruik je pas gas als het écht nodig is, en bespaar je veel op je gasrekening.

2. Waar plaats je een hybride warmtepomp?

De meest gebruikte hybride warmtepomp, is de lucht-water warmtepomp. Deze bestaat uit twee delen: een binnen- en buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en de binnenunit geeft deze warmte af aan het verwarmingswater. Bij het plaatsen van de twee delen moet de binnenunit zo dicht mogelijk bij de cv-ketel staan om het warmteverlies te beperken en de effectiviteit van het systeem te optimaliseren. Houd er daarom rekening mee dat er bij het plaatsen van een hybride warmtepomp voldoende ruimte beschikbaar is naast je cv-ketel voor een binnenunit. Deze is ongeveer even groot als de cv-ketel.

Ook bij de buitenunit geldt: hoe korter de afstand tussen de twee units, hoe minder warmte er verloren gaat. Plaats de buitenunit dus niet te ver weg. Zorg er daarnaast voor dat de buitenunit op een vlakke ondergrond staat, of aan een muur hangt.

De ventilator in de buitenunit, die nodig is om de warmte uit de lucht te halen, kan zorgen voor geluidsoverlast. Plaats hem daarom niet te dicht bij je eigen ramen of het huis van de buren, of op een houten ondergrond, want dit kan het geluid versterken.

3. Wanneer is een hybride warmtepomp rendabel?

De rendabiliteit van de hybride warmtepomp verschilt per woonsituatie. Hybride warmtepompen zijn het meest rendabel in combinatie met vloerverwarming en een goed geïsoleerd huis. Als een huis goed geïsoleerd is, kan een warmtepomp makkelijker het huis verwarmen.

Met een warmtepomp bespaar je flink op je gasverbruik. Hoe rendabel een warmtepomp is, ligt dus ook aan je huidige gasverbruik en aan de gasprijs. Milieucentraal maakte een aantal voorbeeldberekeningen van hoeveel een hybride warmtepomp kan besparen voor verschillende woningtypes.

4. Wat kost een hybride warmtepomp?

Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze werkt in combinatie met je bestaande cv-ketel, waardoor de aanschafskosten lager zijn dan bij een volledig elektrische warmtepomp. Bovendien kun je er ook subsidie op krijgen. Maar net als bij de rendabiliteit zijn de kosten van een warmtepomp ook afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van je huis en de mate waarin je huis is geïsoleerd. Bij Hoppenbrouwers is de vanafprijs van een hybride warmtepomp, inclusief installatie, 6.400,- euro. Er zijn subsidies beschikbaar, waarmee je volgens de rijksoverheid gemiddeld 30 procent van de kosten van een warmtepomp kunt dekken. In deze lijst staat hoeveel subsidie je kunt ontvangen bij een bepaald model warmtepomp.

5. Waarom koop je een hybride warmtepomp?

De afgelopen vier jaar zijn de gasprijzen een stuk harder gestegen (66%) dan de elektriciteitsprijzen (32%). Daarom is het een verstandige keuze om een hybride warmtepomp aan te schaffen, zeker met vloerverwarming als warmtebron. Ook als je zonnepanelen en een thuisbatterij hebt is een warmtepomp extra rendabel, omdat je zelf je opgewekte zonne-energie als verwarmingsbron kunt gebruiken.

Daarnaast is een hybride warmtepomp een goede oplossing wanneer jouw huis nog niet klaar is voor een volledig elektrische en gasloze verwarming. Tenslotte is het een milieuvriendelijke keuze: je gebruikt elektriciteit en minder gas voor het verwarmen van je woning, waarmee je jouw CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagt.

Een hybride warmtepomp is geschikt om jouw huis te verwarmen wanneer je nog niet volledig van het gas af kunt, maar je wel wilt besparen op je gasverbruik en CO2-uitstoot. Bij de aanschaf en installatie is het goed om rekening te houden met de plaatsing van de binnen- en buitenunit. Ondanks dat het een investering is, is er wel subsidie voor te krijgen die een deel van de kosten dekt, en bespaar je jaarlijks flink op je gasrekening.

Meer weten?

Wil je weten of een hybride warmtepomp past bij jouw woonsituatie? Ik help je graag met advies en ondersteuning bij de installatie.

Maurice Koeken

Verkoopadviseur06-83442831

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ook interessant voor jou

Hybride warmtepomp: wat is het? Hoe werkt het? Waarom wil ik het?

DuurzaamHybride warmtepompen
Lees meer over Hybride warmtepomp: wat is het? Hoe werkt het? Waarom wil ik het?

Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepompen
Lees meer over Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

Kan een hybride warmtepomp in mijn huis?

BlogHybride warmtepompen
Lees meer over Kan een hybride warmtepomp in mijn huis?

Ontvang onze nieuwsbrief