Zo presteert jouw warmtepomp op z’n best

Je hebt de stap gezet naar duurzaam verwarmen met de aanschaf van je warmtepomp. Goed voor je portemonnee, de waarde van je woning, én het milieu. Nu wil je natuurlijk dat jouw nieuwe verwarmingsvriend zijn maximale levensduur uitzingt én optimaal presteert. Oftewel, je huis goed op tempratuur houdt met efficiënt stroomverbruik. Maar wat kun je nu allemaal doen om ervoor te zorgen dat jouw warmtepomp op z’n best presteert? Wij geven je graag een paar tips.

1. Zorg voor goede isolatie

In een goed geïsoleerd huis werkt een warmtepomp het efficiëntst. Of je nu in een nieuwbouwwoning woont of een gerenoveerd huis hebt, hoe beter je isolatie, hoe minder energie je nodig hebt om het warm te krijgen. Zo houd je niet alleen je huis comfortabel, maar ook je energierekening laag. Wist je trouwens dat zelfs het aantal zonuren een verschil kan maken? Hoe meer zonlicht je woning binnenkomt, hoe minder je warmtepomp hoeft te werken om je huis warm te houden.

2. Kies voor dezelfde fabrikant voor warmtepomp en thermostaat

Het klinkt verleidelijk om een goedkopere thermostaat te kopen, maar het beste is om bij de fabrikant van je warmtepomp te blijven. Bij de warmtepompen die wij installeren, leveren we de thermostaat altijd mee. Zo weet je zeker dat alles perfect op elkaar is afgestemd en de systemen goed met elkaar praten. Dat zorgt voor een optimale werking en maximale efficiëntie.

3. Houd de thermostaat zoveel mogelijk op dezelfde temperatuur

Een warmtepomp werkt het best bij een constante temperatuur. Dus probeer de thermostaat niet te vaak aan te passen. Ga je even van huis? Laat de temperatuur dan zoveel mogelijk op hetzelfde niveau. Zo voorkom je dat de warmtepomp te hard moet werken, wat juist meer energie kost.

4. Verlaag de temperatuur van het verwarmingswater

Veel systemen staan standaard te hoog ingesteld. Door de watertemperatuur te verlagen naar 40°C of lager, kan je warmtepomp vaak efficiënter werken. Bij lage temperaturen hoeft de warmtepomp namelijk minder hard te werken om het water op te warmen. Dit werkt vooral goed bij vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren, omdat deze systemen de warmte gelijkmatig verspreiden. Zo houd je je huis comfortabel warm met minder energieverbruik. Heb je traditionele radiatoren? Dan kan een te lage watertemperatuur ervoor zorgen dat je woning niet volledig opwarmt. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden voor jouw specifieke situatie.

Heb je je warmtepomp via ons laten plaatsen? Dan zorgen wij ervoor dat alles goed is afgesteld, zodat je optimaal van je installatie profiteert.

5. Onderhoud is belangrijk

Een goed onderhouden warmtepomp werkt langer en zuiniger. Vuile filters of een geblokkeerde ventilator zorgen ervoor dat je pomp harder moet werken, met als gevolg een stijging van je energierekening. Controleer dus regelmatig of alles schoon en vrij van obstakels is, zoals bladeren of vuil.

Heb je jouw warmtepomp door ons laten installeren en daarbij een all-in service abonnement afgesloten? Dan hoef jij je nergens zorgen over te maken. Onze monteur komt om de twee jaar langs op een moment dat het jou goed uitkomt. We controleren alle onderdelen, maken de installatie schoon en vervangen indien nodig onderdelen. Zo blijft jouw warmtepomp altijd als een zonnetje draaien.  Is je warmtepomp niet door ons geïnstalleerd? Geen probleem, ook dan kun je bij ons een service-abonnement afsluiten!

Met deze tips haal je het beste uit je warmtepomp en zorg je ervoor dat hij efficiënt en betrouwbaar blijft werken. Presteert jouw warmtepomp niet op z’n best? Dan staan we natuurlijk klaar om je te helpen.

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie

BlogBesparenDuurzaamZonnepanelen
Lees meer over Alles wat je moet weten over de ISDE subsidie

Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Zo ontvang je btw terug op jouw thuisbatterij

Zonnepanelen of een warmtepomp kopen met het Warmtefonds

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Zonnepanelen of een warmtepomp kopen met het Warmtefonds

Thuisbatterij kopen? Hier moet je op letten!

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Thuisbatterij kopen? Hier moet je op letten!

Off grid met behulp van een thuisbatterij: onafhankelijk van het net

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Off grid met behulp van een thuisbatterij: onafhankelijk van het net

Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen

Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Extra versterking nodig? Alles uit de kast met airco’s en zonnepanelen!

Verwarmen met de vertrouwde cv-ketel

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Verwarmen met de vertrouwde cv-ketel

Aangenaam kennismaken: de hybride warmtepomp

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Aangenaam kennismaken: de hybride warmtepomp

Dit is ‘ie dan: de all-electric warmtepomp

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Dit is ‘ie dan: de all-electric warmtepomp

Even voorstellen: dit is Team Hop NL!

BlogDuurzaam verwarmen
Lees meer over Even voorstellen: dit is Team Hop NL!

Ontvang onze nieuwsbrief