Het WoonSlim-concept: samen slim werken

Opdrachtgever
Disciplines
Werktuigbouwkunde

Door een veranderende markt zag ontwikkelend bouwbedrijf Waal dat er een andere aanpak nodig was om betaalbare, toekomstbestendige en duurzame woning te ontwerpen voor inclusieve en leefbare buurten en wijken. Vaste technisch partner Hoppenbrouwers verzorgt de W-installaties voor de WoonSlim grondgebonden woningen. 

Op dit moment wordt er gewerkt aan 50 woningen in Zoetermeer en zijn er recent 20 woningen in Barendrecht en 134 woningen in Bergschenhoek opgeleverd. Met 16 jaar samenwerking achter de rug en heel wat woningen verder, spreken de aannemer en de technisch totaalinstallateur elkaars taal inmiddels vloeiend. “Meedenken, doen wat is beloofd, niet weglopen voor problemen en korte lijntjes; op deze manier praten wij met elkaar en dat is erg prettig”, vertelt Onno Smit, Projectleider bij Waal. “Daarnaast werken we volgens de LEAN-methode. Dit betekent strakke planningen, zodat we op dagniveau op schema blijven. In de online LEAN-tool ‘KYP’ (Keep Your Promise) houdt iedere samenwerkingspartner bij wie, wat, wanneer doet.”

Een WoonSlim-woning

Een WoonSlim-woning is een conceptuele prefab-woning van hoge kwaliteit, met een lage kostprijs en een slimme plattegrond waarop vele varianten mogelijk zijn. Waal werkt met 23 vaste ketenpartners, waaronder Hoppenbrouwers, voor een optimaal, continu en stabiel werkproces.

 

Duimpje omhoog

Goed samenwerken betekent elkaar ook scherp houden en kunnen aanspreken op dat wat beter kan. Onno: “Naast dat we elkaar op de werkvloer feedback geven, plannen we minimaal één keer per jaar een evaluatie. Hierin spreken we duidelijk naar elkaar uit wat goed gaat en wat aandacht nodig heeft. Het is heel prettig om zo transparant met elkaar om te gaan. We waarderen de no-nonsense cultuur bij Hoppenbrouwers, hun afspraak-is-afspraak mentaliteit, de technische vakkundigheid die ze elke keer weer laten zien en het wederzijdse respect dat er is.”

Er vroeg bij zijn

Het WoonSlim-concept werd in 2019 aan tafel besproken waar ook een plek gereserveerd was voor Hoppenbrouwers. Het team van Dirk de Leeuw, Projectleider Hoppenbrouwers Middelharnis, is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het concept: “We hebben meegedacht met de woningindeling en het slim inpassen van de installaties. Iedere woning heeft eenzelfde technisch core bestaande uit (vloer)verwarming, warmtepomp, ventilatie (WTW) en waterleiding en afvoer.” In 2021 startte de bouw van de eerste woningen. Intussen zijn de ketenpartners honderden WoonSlim-woningen verder. Dirk: “Dat we zo succesvol samenwerken, komt mede door het team monteurs dat zich steeds weer van zijn beste kant laat zien. Zonder hen zijn we nergens.”

Over Hoppenbrouwers

Van eenmanszaak in elektrotechnisch werken naar een allround technisch dienstverlener. In ruim honderd jaar groeide Hoppenbrouwers uit tot sterspeler in de techniek.

Voor particulieren

Jij wilt je huis verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Hoppenbrouwers maakt duurzaam en comfortabel wonen mogelijk, voor iedereen.

Bekijk onze producten

Zakelijke klanten

Wij zijn jouw technisch partner. Met meer dan 100 jaar ervaring hebben wij voor ieder vraagstuk een passende technische oplossing.

Bekijk onze markten

Ontvang onze nieuwsbrief