Hoe de onbalansmarkt kansen biedt voor thuisbatterijen

Door te handelen op de onbalansmarkt verdien je een thuisbatterij al binnen 4 tot 6 jaar terug. Maar hoe werkt de onbalansmarkt precies? Waarom hebben netbeheerders dit in het leven geroepen? En op welke manier kun je er als eigenaar van een thuisbatterij geld mee verdienen? In dit blog beantwoorden we al jouw vragen en meer.

Onbalans op de energiemarkt

Sinds 2023 wekken we in Nederland meer energie op uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele bronnen. Dat is op zich heel goed nieuws, want we willen deze planeet graag doorgeven aan een volgende generatie, maar het zorgt ook voor uitdagingen. Want waar we fabrieken voor fossiele energie konden inzetten wanneer we die nodig hadden, kunnen we hernieuwbare bronnen zoals wind en zon niet zelf besturen.

Daardoor ontstaat er soms onbalans op de energiemarkt. Dat betekent dat de vraag naar elektriciteit en het aanbod van elektriciteit niet gelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij onverwachte veranderingen in de vraag, of veranderende weersomstandigheden. Denk aan een bewolkte dag waar veel zon was voorspeld, of een technische storing in een windmolenpark.

Thuisbatterijen en de onbalansmarkt

De onbalans is de afgelopen jaren enorm gestegen door de elektrificatie. Meer mensen gebruiken elektriciteit voor bijvoorbeeld het verwarmen van hun huizen, het opladen van hun auto’s en het koken met inductie. Netbeheerders moeten daar constant op inspelen. Bijvoorbeeld door de kolencentrale een standje hoger te zetten. Maar fossiele energie is heel kostbaar, dus dat kost een hoop geld.

Daarom hebben ze nu iets nieuws bedacht: de onbalansmarkt. Dat houdt in de praktijk in dat de netbeheerder jouw thuisbatterij kan overnemen om onbalans voor een stukje weg te nemen. Je geeft dus toestemming om jouw batterij te mobiliseren en in ruil daarvoor krijg je zeer hoge vergoedingen. Het gebruik van je thuisbatterij gaat per kwartier, maar kan ook enkele uren duren.

Dynamische energiecontracten

De onbalansmarkt is enkel toegankelijk voor mensen met een dynamisch energiecontract. Daarbij heb je wisselende stroomtarieven per uur: als er veel aanbod is van elektriciteit is stroom goedkoper, dan wanneer er weinig stroom beschikbaar is uit het net. Zo proberen de netbeheerders consumenten te stimuleren om stroom te gebruiken op de momenten dat het beschikbaar is.

Alleen als de werkelijkheid afwijkt van de prognoses, treedt de onbalansmarkt in werking. De verwachting is op dit moment dat er steeds meer onbalans komt, dus dat er ook steeds meer onbalansuren zullen komen. De momenten dat je accu overgenomen gaat worden, wordt daarmee er automatisch meer en dat zorgt er dus ook weer voor dat je meer winst uit die accu gaat halen.

Terugverdientijd 4 tot 6 jaar

Op dit moment biedt alleen Frank Energie nog dynamische contracten aan met de mogelijkheid om te handelen op de onbalansmarkt. Maar inmiddels hebben ook zeven andere partijen bekend gemaakt dat zij daar dit jaar nog (2024) mee beginnen. Gunstig voor eigenaren van thuisbatterijen, want met deze combinatie is de terugverdientijd terug te brengen naar zo’n 4 tot 6 jaar.

Voordelen onbalansmarkt

  • Hoge vergoedingen
  • Recht op btw-teruggave
  • Korte terugverdientijd
  • Oplossing voor netcongestie
  • Meer groene stroom

Nadelen onbalansmarkt

  • Meer laadcycli dan bij eigen gebruik
  • Kortere levensduur van de thuisbatterij
  • Weinig zekerheid over de tarieven
  • Onbekend terrein voor consumenten
  • Onzekerheid over vergoedingen

Conclusie

Ondanks dat er ook enkele nadelen zijn, raden wij eigenaren van een thuisbatterij aan om te handelen in energie op de onbalansmark. De kortere levensduur wordt wat ons betreft ruimschoots gecompenseerd door de kortere terugverdientijd. En als de dynamische tarieven voor energie vanwege tekorten op het net stijgen, zullen ook de vergoedingen op de onbalans stijgen. Dus ook weegt tegen elkaar op.

Vragen over dynamische contracten, de onbalansmarkt of thuisbatterijen? Onze techneuten staan voor je klaar. We geven je graag meer informatie en een passend advies.

Neem contact met ons op

Ook interessant voor jou

Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Blog
Lees meer over Hoe kan ik een thuisbatterij inzetten? 3 voor de hand liggende toepassingen

Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

BlogZelf stroom opwekken
Lees meer over Handelen in energie met thuisbatterijen? Zo werkt het!

Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

BlogDuurzaamZelf stroom opwekken
Lees meer over Btw terugvragen op de thuisbatterij: zo doe je dat

Ontvang onze nieuwsbrief