10 tips om vandaag nog energie te besparen

De afgelopen jaren zijn we met z’n allen behoorlijk bang gemaakt wat betreft gas- en elektriciteitsprijzen. Dan schoten ze door het dak, toen kwam er een plafond, later normaliseerde de boel weer enigszins en wat de toekomst brengt is giswerk. Omdat besparen op energie altijd een goed idee is, komen wij met ‘tips besparen energie’. Doe er je voordeel mee.

Sluipverbruik

Besparen op energie kan in grote stappen, maar laten we de kleine stapjes ook niet vergeten. Eén van de kleinere energie besparen tips is letten op je sluipverbruik. Sluipverbruik geldt voor apparaten die, terwijl ze op ‘stand-by’ of zelfs op ‘uit’ staan, nog steeds stroom verbruiken. Trek de stekkers eruit van televisies, decoders, computers en transformatoren als je er zeker van wilt zijn dat er niet onnodig stroom wordt verbruikt. Ook opladers van telefoons, tablets en andere apparaten die moeten worden opgeladen: laat ze niet langer dan nodig, en zeker niet zonder apparaat in een stopcontact zitten.

Isolatie

We kunnen wat betreft energie besparen tips meteen beginnen met ‘schaf een warmtepomp aan’. Maar dat is ten eerste niet haalbaar voor iedereen en ten tweede heeft het minder nut wanneer de basis niet in orde is. Energie besparen begint met een goede isolatie. Denk aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie, dubbel glas en het dichten van alle kieren met behulp van tochtstrips bijvoorbeeld. Heb je geen idee waar te beginnen? Doe dan een de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal en je weet binnen een kwartier waar jij en je woning staan qua isolatie.

Verlichting (LED)

Een andere relatief gemakkelijke manier om te besparen op energiekosten is al je verlichting met ledverlichting vervangen. Even voor je beeldvorming: een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp en 90% minder dan een gloeilamp. Over besparen op energie gesproken!

Energielabels apparaten

Op dagelijkse basis gebruiken we verschillende apparaten. Van wasmachine tot televisie en van koffiezetapparaat tot oven. Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco’s, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Bron: rijksoverheid.nl.

Kieren dichten met tochtstrips

We noemden de ‘kieren dichten tip’ al in het hoofdstuk ‘isolatie’. Wat betreft energie besparen tips een van de meest snelle, en goedkope manieren om je huis meer winddicht te maken. Je koopt de strips bij de bouwmarkt en je kunt zelf aan de slag.

Geautomatiseerde programma's op de thermostaat

Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming in je huis automatisch aan en uit springt op de tijden die jij hebt ingesteld. En hij zorgt ervoor dat er nooit ruimtes worden verwarmd die je niet gebruikt. Dit scheelt in energiekosten.

Tip: Hang de klokthermostaat op ooghoogte en niet op een koude muur, in de zon, bij een raam of deur, of boven een radiator.

Waterverbruik

Het Nederlandse (drink)water is van topkwaliteit. Daarbij is het ontzettend goedkoop. We zijn dus echte bofkonten wat betreft ons (drink)water. Toch gaan we er niet altijd even zuinig mee om. En bewust waterverbruik merk je aan je portemonnee én is beter voor het milieu. Hier volgen 3 gouden energie besparen tips wat betreft water.

  1. Douche korter. Zet de kraan uit wanneer je inzeept en zet hem pas aan als je je af gaat spoelen. Eén minuut korter douchen scheelt algauw duizenden liters per jaar.
  2. Houd de kraan dicht als je je tandenpoetst. Als je twee minuten poetst, laat je zo 40 liter water door de gootsteen spoelen.
  3. Als je warm water uit de kraan nodig hebt, kan dit even duren. Gebruik die liters (kouder) water om je pan of waterkoker mee te vullen bijvoorbeeld.

Vergelijk energieleveranciers

Misschien zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier. Of maak je er juist een gewoonte van om ieder jaar te switchen. Het loont in ieder geval om energie-aanbieders regelmatig te vergelijken en over te stappen naar een contract met vaste tarieven. Zo kun je maximaal profiteren van een scherpe welkomstkorting.

Besparing op verwarming

Als we het hebben over besparen op energie, dan kunnen we de verwarming niet vergeten. Wist je dat 75% van het gasverbruik in een woning op gaat aan verwarming? Dus als je die verwarming minder vaak opendraait of minder hoog, dan scheelt dit in gasverbruik. Door je verwarming slechts één graad lager te zetten, bespaart een woning gemiddeld jaarlijks 120 m³ aan gas. Van die ene graad lager merk je helemaal niets als je een extra warme trui aantrekt of een dekentje om jezelf heen slaat.

Elektrische boiler aanschaffen en/of op eco zetten

In het kader van energie bespaar tips: elektrische boilers maken gebruik van elektriciteit om water te verwarmen en zijn een goed alternatief voor traditionele gasgestookte cv-ketels. Aan een elektrische boiler kleven vele voordelen.

  • Elektrische boilers zijn energiezuinig
  • Elektrische boilers hebben lagere onderhoudskosten
  • Elektrische boilers zijn veilig
  • Elektrische boilers vereisen een eenvoudige installatie

Zonnepanelen aanschaffen om het elektrische sluipverbruik te minimaliseren

Met het opwekken van je eigen stroom door middel van zonnepanelen, ben je (nog steeds) voordeliger uit dan gebruikmaken van netstroom. En omdat iedereen wel eens een stekker (onnodig) in het stopcontact laat zitten, of de stekker van een ander apparaat er niet uittrekt als je er even niets mee doet, kun je dit sluipverbruik het beste opvangen met je zelf opgewekte stroom.