Alles weten over de hybride warmtepomp?

Voor je een hybride warmtepomp gaat kopen, wil je natuurlijk eerst weten wat het precies is. De cv-ketel en de hybride warmtepomp werken samen als één hybride systeem om jouw huis van warmte en warm water te voorzien. De hybride warmtepomp bestaat uit een binnen -en buitenunit. Doordat de warmtepomp op elektriciteit werkt bespaar je op je gasrekening. Dat kan al gauw een besparing zijn van 80% op je gasrekening. Bovendien, wanneer je zonnepanelen gebruikt om de warmtepomp van elektriciteit te voorzien, wordt het gehele systeem CO2-neutraal.

Direct naar:

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een hybride warmtepomp?

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Wat kost een hybride warmtepomp en wat levert deze op?

Wanneer koop je een hybride warmtepomp

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een hybride warmtepomp?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er 2 verschillende soorten warmtepompen zijn. Namelijk een volledig elektrische warmtepomp, ook wel “all-electric” genoemd, en een hybride warmtepomp. Het belangrijkste verschil tussen een standaard warmtepomp en een hybride warmtepomp ligt in hun werking. In tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp (die helemaal zelfstandig werkt) is een hybride warmtepomp gekoppeld aan je cv-ketel. Samen zorgen ze voor huiselijk comfort: je cv-ketel geeft je warm water uit de kraan, terwijl de warmtepomp regelt dat het binnen lekker warm wordt (en blijft). Een all-electric warmtepomp biedt zowel verwarming voor je woning als warm water voor de badkamer en keuken. Wanneer je overstapt op elektrisch koken, leef je volledig gasvrij. Een volledig elektrische warmtepomp, is vaak alleen rendabel bij een relatief nieuw of gerenoveerd huis met goede isolatie.

Zowel hybride als volledig elektrische warmtepompen komen in verschillende varianten.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Hoe een warmtepomp uiteindelijk werkt blijft een complex technisch verhaal, maar wij doen graag een poging om het jou makkelijk uit te leggen. Bij een hybride warmtepomp haalt de buiten-unit warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp perst deze lucht samen zodat er bruikbare warmte ontstaat. Ook wel comprimeren genoemd. Deze warmte wordt doorgegeven aan de binnen-unit. Dit inmiddels warme water wordt gebruikt voor de verwarming van jouw woning. Een groot deel van het jaar zal dit voor voldoende warmte in jouw huis zorgen. Mocht het dusdanig koud worden, dan springt de cv-ketel gewoon bij. Hetzelfde geldt als de thermostaat ineens een aantal graden omhoog gaat.

De cv-ketel zelf zorgt nog steeds voor het warme water uit de kraan of douche. Je hoeft dus nooit bang te zijn voor een koude douche.

 

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Of een warmtepomp geschikt is voor jouw huis hangt af van een paar zaken. Je huis moet goed geïsoleerd zijn, je cv-ketel moet hybride ready zijn, en je moet genoeg plek hebben.

 

  • Isolatie: Omdat bij een warmtepomp het belangrijk is dat je huis goed geïsoleerd is, zou er minimaal spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas aanwezig moeten zijn. De meeste woningen die medio 1992 en later gebouwd zijn, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp en hebben energielabel B. Een all-electric warmtepomp vraagt meer isolatie. Isolatie die vaak tijdens de bouw is toegepast. Dit is bij huizen met het bouwjaar 2000 of later.
  • Cv-ketel en warmteafgifte: Omdat een hybride warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel kunnen de bestaande radiatoren of vloerverwarming gewoon blijven bestaan. Omdat een hybride warmtepomp maar tot maximaal 55 graden kan verwarmen is vloerverwarming het meest ideale. Omdat je zo een groot verwarmingsoppervlakte creëert.
  • Ruimte: Één van de grote voordelen van een hybride warmtepomp is dat de binnen-unit minimale ruimte in beslag neemt. De binnen-unit is altijd nodig bij een hybride warmtepomp en wordt naast je bestaande cv-ketel geplaatst. Het buffervat is optioneel.
    • Binnen-unit: minimaal 150 x 100 x 65 centimeter (hxbxd)
    • Buffervat: diameter minimaal 60 centimeter, hoogte minimaal 70 centimeter
    • Buiten-unit: 100 x 200 x 100 centimeter (hxbxd)

    Belangrijk bij de buiten-unit is dat er een vrije luchttoevoer is. Ook mag de unit niet binnen een 0,5 van de erfgrens met buren worden geplaatst. Ook al is de buiten-unit super stil, de buren mogen geen last ondervinden van de warmtepomp, vooral in de winter als de warmtepomp wat harder moet werken. Als laatste mag de maximale lengte van de leiding binnen- naar buitenunit 20 meter bedragen.

Wat kost een hybride warmtepomp en wat levert deze op?

Wat kost een hybride warmtepomp? Overal hoor je dat je er flink mee kunt besparen op de gasrekening. Maar om er zeker van te zijn dat de investering het echt waard is, wil je de kosten van een hybride warmtepomp weten. Ook belangrijk om te weten is dat er subsidies zijn waar je mogelijk voor in aanmerking komt. We zetten wat cijfers onder elkaar zodat jij kunt beslissen.

Eenheid Tussen- hoekwoning Vrijstaande woning
Woonoppervlakte m2 120 200
Hybride warmtepomp (incl. installatie) 7.000 7.000
Hybride warmtepomp met een cv-ketel (incl. installatie) 9.200 9.400
Subsidie (2024) 2.400 2.400
Gasbesparing m3/j 760 1.034
Stroom toename kWh/j 1710 2780
Besparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWh 590 920
Besparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,37 euro/kWh 410 620

De berekening is geüpdatet in 2024. Voor deze berekening is uitgegaan van een warmtepomp van 5 kW in een redelijk geïsoleerde woning. De prijs is inclusief btw en installatiekosten.
Bron: Milieu Centraal

Wanneer koop je een hybride warmtepomp

Wanneer moet je nu wel of geen hybride warmtepomp kopen? Dat hangt af van verschillende factoren. Hier is een samenvatting van de belangrijkste punten:

Voordelen van een hybride warmtepomp:

Lagere energierekening: Met een warmtepomp daalt het gasverbruik en stijgt het elektriciteitsverbruik, wat leidt tot een lagere totale energierekening.
Lange termijn besparing: Ondanks de initiële investering, leidt de verlaging van de maandelijkse energierekening ertoe dat je op lange termijn goedkoper uit bent.
Milieuvriendelijk: Minder gasverbruik betekent minder CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.
Combinatie met zonnepanelen: Een warmtepomp werkt op elektriciteit, dus het zelf opwekken van elektriciteit met zonnepanelen kan de kosten verder verlagen. Om het extra elektriciteitsverbruik gelijk te trekken, heb je voor een hybride warmtepomp doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen.

Nadelen:

Hoge aanschafkosten: De aanschaf van een warmtepomp is aanzienlijk duurder dan een traditionele cv-ketel.
Ruimtevereisten: Voor de buitenunit van de meeste warmtepompen is ruimte nodig. Daarnaast vereisen warmtepompen binnen ook aanzienlijke ruimte.
Geluid: Vooral de buitenunit van een warmtepomp kan geluidsoverlast veroorzaken. Ook al is de buiten-unit super stil, de buren mogen geen last ondervinden van de warmtepomp.
Niet geschikt voor alle woningen: Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Goede isolatie en soms vloerverwarming zijn nodig voor een effectieve werking.

Overige overwegingen:

Veel gestelde vragen

  • Hybride warmtepomp impact op je energielabel

    Door je traditionele cv-ketel te vervangen door een hybride warmtepomp of een soortgelijke variant, verminder je het gasverbruik in je huis. Dit draagt bij aan een verbeterd energielabel voor je woning. Het energielabel is een maatstaf voor de energiezuinigheid van een huis. Daarnaast versterkt het combineren van een hybride warmtepomp met goede isolatie de energiezuinigheid aanzienlijk. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte beter in huis blijft, waardoor de warmtepomp efficiënter kan werken. Dit verhoogt niet alleen het comfort in huis, maar kan ook leiden tot verdere verlaging van het energieverbruik en een nog beter energielabel. Er zijn diverse verduurzamingsmogelijkheden die je huis energiezuiniger maken.

  • Subsidie bij de aankoop van een hybride warmtepomp

    Je krijgt vanuit de overheid subsidie voor het aankopen van een hybride warmtepomp. De warmtepomp is één van de apparaten die vallen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De warmtepomp moet wel gebruikt worden voor het verwarmen van de woning. En de warmtepomp moet geïnstalleerd zijn door een erkende installateur. Wij bij Hoppenbrouwers zijn een erkend installateur.

    De precieze bedragen per apparaat vind je in de meldcodelijst op rvo.nl.

  • Hoe ziet de installatie van een hybride warmtepomp eruit

    Een installatie van een hybride warmtepomp omvat enkele belangrijke stappen.

    1. Eerst wordt er een radiator check gedaan, zodat alles in orde is voor de installatie.
    2. Daarna wordt de binnen-unit gehangen. Deze wordt aangesloten op de bestaande cv-leidingen. Ook de thermostaatkabel wordt verplaatst van de cv-ketel naar de binnen-unit. Als laatste wordt de binnen-unit met de cv-ketel gekoppeld.
    3. Optioneel kan er een buffervat worden geplaatst, dit is alleen als de cv-ketel onvoldoende volume heeft. Wij adviseren ten alle tijden vooraf of dit nodig is of niet.
    4. De buiten-unit kan geplaatst worden. Deze wordt op een aangewezen plek geïnstalleerd, dit kan door middel van een beugel zijn aan de muur, of op speciale trillingsdempers.
    5. Nu alles op zijn plek staat, worden de leidingen van de buiten-unit naar de binnen-unit gelegd. Denk hierbij aan koelleidingen en elektra. Deze worden via gaten in de muur naar binnen gebracht.
    6. De meterkast wordt nagekeken omdat de warmtepomp meer elektriciteit verbruikt. Er kunnen eventueel aanpassingen aan de groepenkast worden gedaan.
    7. Als laatste stap wordt de thermosstaat geïnstalleerd. Uiteindelijk is het systeem helemaal ingesteld en getest.
  • Wat is jullie advies?

    De markt in warmtepompen is groot, daarom hebben wij alvast wat voorwerk gedaan. Wij verkopen uitsluitend ons eigen huismerk. De Intergas Xtend hybride warmtepomp en de Daikin Altherma zijn één van de stilste in zijn soort. Door zijn zuinigheid heb jij profijt van een hoog rendement.

Bekijk onze kennisbank

Bekijk onze hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel

t/m 30 nov: €300 korting

Intergas Xtend hybride warmtepomp

van 4.100,-nu 3.800,-(incl. montage, BTW en subsidie)
  • Ontvang tot 2.400,- subsidie
  • Inclusief thermostaat en gateway
  • Verduurzamen én besparen
Bekijk product
incl. cv-ketelt/m 30 nov: €400 korting

Intergas Xtend hybride warmtepomp incl. HRE 28/24 CW4 cv-ketel

van 6.199,-nu 5.799,-(incl. montage, BTW en subsidie)
  • Ontvang tot 2.400,- subsidie
  • Inclusief thermostaat en gateway
  • Verduurzamen én besparen
Bekijk product
incl. cv-ketelt/m 30 nov: €400 korting

Intergas Xtend hybride warmtepomp incl. HRE 36/30 CW5 cv-ketel

nu 6.299,-van 5.899,-(incl. montage, BTW en subsidie)
  • Ontvang tot 2.400,- subsidie
  • Inclusief thermostaat en gateway
  • Verduurzamen én besparen
Bekijk product
incl. cv-ketelt/m 30 nov: €400 korting

Intergas Xtend hybride warmtepomp incl. Xtreme 30 CW4 cv-ketel

van 6.499,-nu 6.099,-(incl. montage, BTW en subsidie)
  • Ontvang tot 2.400,- subsidie
  • Inclusief thermostaat en gateway
  • Verduurzamen én besparen
Bekijk product
incl. cv-ketelt/m 30 nov: €400 korting

Intergas Xtend hybride warmtepomp incl. Xtreme 36 CW5 cv-ketel

van 6.599,-nu 6.199,-(incl. montage, BTW en subsidie)
  • Ontvang tot 2.400,- subsidie
  • Inclusief thermostaat en gateway
  • Verduurzamen én besparen
Bekijk product

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Doe onze ketelkiezer en ontvang binnen enkele ogenblikken een volledig advies op maat.

Doe de hybridekiezer